7óra7

Viktor, avagy a gyermekuralom – Bemutató Kolozsváron

Viktor, avagy a gyermekuralom – Bemutató Kolozsváron

2013. 11. 28. | 7óra7

Viktor, avagy a gyermekuralom - plakát Vitrac darabjának ősbemutatóját 1928. december 24-én a Comédie des Champs-Elysées-ben tartották. „A dráma francia bulvárdarabok kánonja szerint íródott, ennek ellenére egy nagyon bonyolult szöveg” – mondja a rendező. Silviu Purcărete szerint „a Viktor, avagy a gyermekuralom legendás szöveg, a francia irodalom monumentális alkotása. Nagyon bonyolult darab, és talán soha nem értették meg és nem is fogják megérteni. A szöveg folyamatosan provokál, és lehetetlen megfejteni. A drámát nem is lehet szöveghűen lefordítani. Adaptálni kell, mert tele van szójátékokkal, olyan dolgokkal, amelyek a francia nyelv szellemiségéhez kötődnek, illetve erősen a francia kultúrába és történelembe ágyazottak. Úgy tűnik – bár nem értem a nyelvet, de segítettek a kollégák magyarázatai –, hogy a magyar nyelvű adaptáció igencsak jól sikerült, és mi megpróbáltunk elmélyülni és lubickolni kollégáimmal és barátaimmal ebben a szövegben.”

Az előadás létrehozásában közreműködtek Silviu Purcărete állandó munkatársai, Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező és Vasile Șirli zeneszerző, valamint Incze G. Katalin zenei munkatársként, Albu István a rendező munkatársaként, Petre-Tiberius Trifan és Vladimir Iuganu a díszlettervező asszisztenseként vett részt a produkció megvalósításában.

Az előadásban Dimény Áron, Bogdán Zsolt, Kató Emőke, Varga Csilla, Albert Csilla, Szűcs Ervin, Vindis Andrea, Biró József, Kézdi Imola és Molnár Levente látható.

A nagyszínpadon játszott stúdióelőadás a bemutatót követően december 4-én, szerdán este 8 órától lesz ismét műsoron. A produkciót 14 éven felüli nézőknek ajánlják.

A Viktor, avagy a gyermekuralom bemutatójának előestéjén, november 28-án, csütörtökön este 8 órától egy beszélgetéssel egybekötött ünnepi eseményen Silviu Purcărete rendező és Vasile Șirli zeneszerző átveszi a Vlad Mugur-díjat. A díjjal azon művészek munkáját kívánja elismerni a Kolozsvári Állami Magyar Színház, akik nem tagjai a színház társulatának, de kiemelkedő művészi munkájukkal hozzájárultak a színház művészeti céljainak megvalósításához. Az est házigazdája Visky András. Az eseményre a belépés ingyenes.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr917997033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása