7óra7

Az igazság szolgái (174/B): tárgyalási kabaré a Jurányiban

Az igazság szolgái (174/B): tárgyalási kabaré a Jurányiban

2013. 12. 06. | 7óra7

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. „Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (BTK 174/B. § 1996. évi XVII. törvény 3. §.) |

2009 novemberében Sajóbábonyban cigányok egy csoportja támadt a városba érkező gárdisták autójára, miután előző nap már összetűztek egy Jobbik-gyűlés részvevőivel. A gárdisták provokálni akarták a gyilkosságok miatt akkor már két éve rettegésben élő romákat, akik baltával, fejszével, fokossal estek neki a kocsinak. Csodával határos módon az autóban ülőknek bántódása nem esett. Ám van, aki úgy ült két évig előzetesben ártatlanul, hogy az egyetlen tanú, aki hátulról felismerni vélte, már visszavonta vallomását.

174/B - Az igazság szolgái - Csákányi Eszter

A sajóbábonyi esetben az elsőfokú bíróság a kilenc vádlottra összesen 27 év 9 hónap börtönbüntetést szabott ki, ezt másodfokon majdnem 40 évre emelték. Az ítélet súlyosbító körülményként számította be a romák "rasszizmusát", vagyis hogy a "magyarok" elleni gyűlöletből cselekedtek. A kisebbségek védelmére hozott törvényt tehát sikerült ellenük fordítani.

A PanoDráma előadása a társulattól már ismert dokumentumszínházi módszereket Augusto Boal közösségi színházi metódusával ötvözi. Az előadás a 174/B paragrafust az első törvényjavaslattól az értelmezésen és alkalmazáson át a vele való visszaélésig követi, mert a kisebbségek védelmére szolgáló passzust Magyarországon talán egyedülálló módon éppen ellenük fordítja a jog.

A darab mintegy 100 óra interjú, 300 oldal tárgyalási jegyzőkönyv és 1200 oldal perirat alapján mutatja be, mi zajlott az elvileg vak Iustitia templomában Miskolcon. Az eset összetett, mindenkinek van igazsága, a per azonban inkább egy kabaréra hasonlít, nálunk Melis László zenéjével. Az igazság szolgái pedig mindent szolgálnak, csak az igazságot nem.

174/B - Az igazság szolgái - Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina

A PanoDráma előadásán tizenkét középiskolás diák tárgyalja meg az esetet és minden este új esküdtszék hoz ítéletet a sajóbábonyi esetről.

„(…) a színészek (…) a teljes ügy ismeretében, de mindig csak az éppen általuk játszott szereplő belső igazságát keresve, hitelesen jelenítik meg a figurákat – így a nyilvánvaló hazugságnak (vagy valóságszépítésnek) is megkeresik a motivikáját, és azt megpróbálják jelezni, ami miatt az előadás túlmutat egy olyan dokumentumfilmen, amelyet az eset valódi szereplőivel láthatnánk. Ez a műfaj más – nincs egyetlen igazság, hanem sok-sok, nem csupán személyenként, hanem akár pillanatonként változó igazságról van szó. És ennek fényében az igazságszolgáltatás szó furcsa fényt kap, mert ezek az igazságok a mi (a közösség, a társadalom) igazságával valamilyen törésben állnak, és ezzel szembesülni különös élmény.” - írtuk az előadásról

A Csóka-család jelenete, előadja: Csákányi Eszter és Szamosi Zsófia – PanoDráma: Az igazság szolgái (174/B)

A PanoDráma a decemberi Az igazság szolgái (174/B) előadásaira pártoló jegyeket kínál azoknak, akik szeretnék segíteni munkáját a legérzékenyebb szociális témák feldolgozásában. A támogatói jegyet e-mailben tudják megrendelni az ehseg2013@gmail.com címen Garai Judittól vagy Lengyel Annától.

Az előadás decemberben három alkalommal, 9-én, 10-én és 11-én este tekinthető meg a Jurányi Inkubátorházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr987996957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása