7óra7

15 éves a Pintér Béla és Társulata - jubileumi fesztivál decemberben

15 éves a Pintér Béla és Társulata - jubileumi fesztivál decemberben

2013. 12. 09. | 7óra7

Titkaink - Pintér Béla, Szamosi Zsófia A társulat vezetője, a pályáját színészként kezdő Pintér Béla 15 év alatt 19 darabot írt és rendezett, előadásai közül 16-ot láthat december 5. és 30. között a fesztivál közönsége - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A társulat összetétele sokat változott az évek során, de minden repertoáron lévő produkciót eredeti formájában, eredeti szereposztásban játszanak a mai napig.

A magyar kultúra elemeit bátran használó, a komédia és a tragédia eszközeivel egyszerre ható, olykor provokatív előadásaik közül több mérföldkőnek számít. Nem véletlenül nevezte egy kritikus "nemzeti színháznak" Pintér színházát, hiszen minden darabja a magyar hétköznapokból, a minket körülvevő világból meríti témáját - olvasható a közleményben.

A társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb magyar színházi alkotóműhelyként tartják számon külföldön is. Rangos színházi fesztiválok vendégeként mutatták be előadásaikat többek között New Yorkban, Moszkvában és több európai nagyvárosban.

Pintér Béla első drámakötete az idén jelent meg. Darabjai közül több olvasható idegen nyelven, például németül, lengyelül, kínaiul.

A társulat népszerűségét az is mutatja, hogy az utóbbi években előadásaik nézettsége "százhúsz" százalékos, a jubileumi előadásokra az összes jegy egy nap alatt elfogyott.

Tündöklő középszer - Szalontay Tünde, Szamosi Zsófia, Herczenik Anna, Thuróczy Szabolcs, Pintér Béla, fekve: Roszik Hella, Friedenthal Zoltán

A decemberi előadások után a közönség találkozhat az alkotókkal a Színházi Kritikusok Céhe által szervezett szakmai beszélgetéseken, a Kritikus Órákon. A beszélgetésre azokat a nézőket is várják, akik ezúttal nem kaptak jegyet, de már látták az előadást, és kíváncsiak létrejöttének hátterére.

A fesztiválon a Titkaink (2013), A 42. hét (2012), a Kaisers TV, Ungarn (2011), a Tündöklő Középszer (2010), a Szutyok (2010), A Soha Vissza Nem Térő (2009), A Démon Gyermekei (2008), Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög (2007), az Árva Csillag (2007), a Korcsula (2006), az Anyám Orra (2005), A Sütemények Királynője (2004), a Gyévuska (2003), a Parasztopera (2002), A Sehova Kapuja (2000) és a Kórház-Bakony (1999) című előadást láthatja a közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447996969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása