7óra7

Ma avatják fel Petress Zsuzsa emléktábláját Budán

Ma avatják fel Petress Zsuzsa emléktábláját Budán

2013. 12. 12. | 7óra7

Az 1928. december 11-én született, 2001-ben elhunyt Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes Művész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja volt. Későbbi pályatársa, Felföldi Anikó emlékezik Petress Zsuzsára, az eseményen közreműködik a Budapesti Operettszínház Énekkara, vezényel Drucker Péter karigazgató.

Petress Zsuzsa, Gábor Miklós - Állami áruház

Operettek primadonnaszerepeiben, később musicalszerepekben is megtapsolhatta a közönség. Jelentősebb szerepei között volt Erzsi a Bécsi diákokban, Glavari Hanna A víg özvegyben, Szilvia, Cecília A csárdáskirálynőben, Golde a Hegedűs a háztetőn című musicalben. Szerepelt az Állami Áruház (1952) és a Minden kezdet nehéz (1966) című filmekben, számos lemezfelvételt.

1950-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakán, osztálytársai között volt Barlay Gusztáv, Ferrari Violetta, Miklósy György. Már 1949-ben a világot jelentő deszkákra lépett, az operett stúdiót vezető Gáspár Margit a vizsgaelőadás után leszerződtette a tehetséges utolsó éves növendéket A dohányon vett kapitány primadonna szerepére.

Ugyanebben az évben államosították a Fővárosi Operettszínházat, ahol Gáspár Margit lett az igazgató, ő pedig vitte magával Petress Zsuzsát. 1966-1969 között Miskolcon és Kaposváron játszott, majd ismét a Fővárosi Operettszínház tagja lett.

Művészi munkáját 1954-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1974-ben érdemes művész, 1986-ban kiváló művész lett. Hosszantartó, súlyos betegség következtében 2001. március 4-én halt meg Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167996889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása