7óra7

Hirtling István kapta idén az Ivánka Csaba-díjat

Hirtling István kapta idén az Ivánka Csaba-díjat

2013. 12. 13. | 7óra7

Hirtling István "Rendkívül magas színvonalú, a legveretesebb prózai és zenés színházi előadásokban, tragédiákban, komédiákban, klasszikus és kortárs színművekben, operettekben, musicalekben egyaránt hiteles, ihletett, különleges karizmával megformált intuitív alakításaiért, megalkuvásoktól mentes, emberi fedezettel megalapozott művészi munkájának elismeréseként." - olvasható az indoklásban.

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2013. december 16-án, Kubik Anna színművész adja át.

Hirtling István

1958. március 20-án született, Budapesten. Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1984-ben végzett Kerényi Imre, Huszti Péter, Versényi Ida osztályában. 1984-1990 között a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. 1990-től egy évig a Madách Színház tagja, majd szabadfoglalkozású művészként továbbra is ott játszott. 1993-tól a Művész Színház, 1995-től a Thália Színház, utána az abból alakult Thália Társaság tagja volt, majd alapítója a Kelemen László Színkörnek. Ezt követően 1997-től a szolnoki Szigligeti Színház, 1998-2011 között az Új Színház művésze volt. 2012-től a Székesfehérváron játszik, a Vörösmarty Színház tagja.

Színpadi múltja a magyar és a világ drámairodalmának legendás szerepeiben bővelkedik. Volt János király Dürenmatt drámájában, István király Szörényi-Bródy rockoperájában, Bóni gróf a Csárdáskirálynőben, Zsivágó Paszternák darabjában, II. Henrik Anouilh Becketjében, Titta Nane a Chioggai Csetepatéban, Dr. Langyos a Tisztújításban Viktor az Egy szerelem három éjszakájában, Shakespeare műveiben IV. Henrik király, majd Antonio a Velencei kalmárban, Oberon a Szentivánéji álomban Jacques az Ahogy tetszikben Alceste Moliere Mizantropjában, Andrej a Három nővérben, Jósika Zsigmond Móricz Zsigmond- Závada Pál: Bethlen című drámájában, Tarpataki báró a Csókos asszonyban – a közelmúltban többek között Bicska maxi a Koldusoperában Voszmibratov Osztrovszkij Erdőjében Hofrat Behrens Thomas Mann A varázshegyében Konstantin császár Herczeg Ferenc Bizánc című művében, Forlipopoli a Mirandolinában Napjainkban pedig Harpagon alakításával arat megérdemelt sikereket Molière A fösvényében Jelentős szerepeket játszott emlékezetes alakításokat nyújtva filmen és televíziós játékok sokaságában is. Ő volt például az Akli Miklós, és a Julianius barát címszereplője, Rudolf főherceg a trónörökösben, V. László a Czillei és a hunyadiakban, Viktor a Dadában, az Orvos a Fekete karácsony című filmdrámában.

A díjról

Ivánka csaba (1948-1996) a nemzeti színház tragikusan fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője volt. Az ő emlékét is őrzi ez az egyre rangosabb elismerés. A kitüntetést korábban Szakácsi Sándor, Csernus Mariann, Mihályfi Balázs, Bubik István, Végh Péter, Kézdy György, Kubik Anna, Kováts Adél, Őze Áron, Bán János, Tóth Éva színművészek és Fekete Mari zenei vezető nyerték el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr17996875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása