7óra7

Konfliktusok az elmaradt szabadkai bemutató körül

Konfliktusok az elmaradt szabadkai bemutató körül

2014. 01. 05. | 7óra7

December 23-ra tűzték ki a Vajdasági lakodalom című előadás bemutatóját a Szabadkai Népszínházban, azonban a premier "technikai okok miatt" elmaradt csupán zártkörű, szakmai "házi" bemutatót tartottak. Úgy tudni, néhány színész nem volt megelégedve sem a szöveggel, sem a rendező munkájával, és ennek próbafolyamat közben is határozottan hangot adtak. A produkciót Terék Anna Katona József-pályázaton nyertes drámája alapján Táborosi Margaréta rendezte, bár a próbák során a szöveg legnagyobb részét kihúzták az előadásból, csak bizonyos kulcsmondatok maradtak meg belőle.

Vajdasági lakodalom (plakát)

Mezei Zoltán igazgató a Vajdaság Mao/cikk/tukor/5879/Miert-maradt-el-a-szabadkai-Nepszinhaz-bemutatoja.html portálnak elmondta: vállalták annak a kockázatát, hogy nem tapasztalt íróval és rendezővel dolgoznak, aminek a következménye, az elmaradt premier – mint fogalmazott – egyáltalán nem rendkívüli színházi helyzet, de jelenlegi állapotában a darab bemutathatatlan. "Több időt kellett volna erre a próbafolyamatra szánni. Margaréta módszerének a lényege a kísérletezgetés, a kutatás, az utak keresése, ami néha bizony a repertoár színházi mókuskerékbe nem fér bele." Az igazgató folyamatos pressziónak nevezte, hogy a színház hatodik éve áldatlan körülmények között dolgozik.

Az igazgató mindenki közös felelősségének nevezte, hogy nem készült el az előadás: "Le kell ülnünk és végiggondolnunk a rendezővel, színészekkel, hogy mi nem stimmelt, mi volt a gond, mitől nem tudtunk elkészülni, mitől nem jött létre a szükséges alkotói légkör." A tervek szerint májusban, további két hetes próbaidőszak után szeretnék bemutatni az előadást, az eredeti alkotói és szereposztási felállásban.

Konfliktust szült az is, hogy az elmaradó bemutatón megjelent a Kosztolányi Dezső Színház társulatának néhány tagja, és bár az igazgató nem akarta beengedni őket, a vendégek "fellógtak" a karzatra, és onnan megnézték az előadást. Az ügy a lap beszámolója szerint a Facebookon folytatódott: Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatójának az előadás elmaradására utaló posztja és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának elmúlt években nyújtott szakmai színvonalára utaló megjegyzései alatt feszült egymásnak a direktor és a Népszínház néhány színésze, illetve Urbán kommentárjaiban arról írt, hogy telefonjára fenyegető sms-ek érkeztek a posztja miatt. Mezei Zoltán elkeserítőnek, szemtelennek, etikátlannak, gusztustalannak tartja, hogy "bárki, nem beszélve egy másik színház vezetőjéről, kibeszél, leszól, véleményez egy olyan dolgot, amit nem is látott egyrészt, de egyáltalán, más színház belügyét. Ezt én semmiképp nem tartom közösségépítőnek, nem tudom minősíteni, nem is akarok róla tovább beszélni".

A lap megkereste Terék Annát, Táborosi Margarétát és a Kosztolányi Dezső Színházat is, ám ők nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

A Vajdaság Ma cikke itt olvasható.o/cikk/tukor/5879/Miert-maradt-el-a-szabadkai-Nepszinhaz-bemutatoja.html

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167996713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása