7óra7

Shakespeare összes drámáját levetítik Pécsett

Shakespeare összes drámáját levetítik Pécsett

2014. 01. 16. | 7óra7

William Shakespeare Az ingyenes vetítéseket a SPECHEL Angol-Magyar Kulturális Egyesület, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Kara, továbbá a Művészetek és Irodalom Háza által szervezett Shakespeare Filmklub Maraton programsorozat keretében, havonta egy hétfőn, 18 órától tartják a művészetek házában - írta a PTE az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményben.

Hozzátették: a sorozatban bemutatott alkotások "törzsanyagát" a BBC Shakespeare-filmjei adják, emellett azonban műsorra tűznek filmfeldolgozásokat, magyar vagy angol színházi előadásokat is.

A műveket angol és magyar nyelven, valamint feliratozva is vetítik. A drámák alapvetően a keletkezésük időrendjében követik egymást, elsőként Shakespeare korai, 1591-es rémdrámájának, a Titus Andronicus-nak a Gyulai Várszínházban bemutatott előadását láthatja a közönség - olvasható a közleményben.

A PTE kitért arra, hogy minden film előtt egy-egy szakember tart rövid bevezetőt a műsorra tűzött drámáról, annak film- vagy színpadi változatáról. Az első vetítést megelőzően P. Müller Péter professzor, a bölcsészettudományi kar dékánhelyettese szólal fel, a későbbi előadók között lesz Takács Ferenc, az ELTE tanára, Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója, és több pécsi oktató is.

A programsorozat célja Shakespeare munkásságának, "eleven jelenlétének" bemutatása a mai színházi, kulturális életben - hangsúlyozta az egyetem.

Hozzáfűzték: a filmvetítésekhez kapcsolódóan a SPECHEL Angol-Magyar Kulturális Egyesület idén április 24-én Shakespeare és a reneszánsz címmel dal- és táncestet, június 23. és 27. között nemzetközi konferenciát szervez. Utóbbi egyik fő témája a dal, ballada Shakespeare műveiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr207996615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása