7óra7

Bojkott: a független színházak nem indulnak az MMA pályázatain

Bojkott: a független színházak nem indulnak az MMA pályázatain

2014. 01. 17. | 7óra7

MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA – BOJKOTT

Alulírottak a Magyar Művészeti Akadémia működését elfogadhatatlannak tartjuk, ezért alábbi közleményünkkel bojkottáljuk az intézmény által kiírt, 2013. évi pályázaton való részvételt.

Bár a jelenlegi pénzügyi helyzetünkben, amikor szervezeteink még a tavalyi működési támogatás utolsó harmadát, illetve a tavalyi kiemelt művészeti célú pályázat teljes összegét sem kapták meg az illetékes minisztériumtól, illetve mindeddig nem kaptunk megnyugtató választ arra, hogy az idei megítélt támogatásunkat nem fogja érinteni a zárolás, komoly áldozat egy ilyen pályázati lehetőség bojkottálása, az MMA-val folytatandó bárminemű együttműködés szakmai és állampolgári meggyőződésünkkel nem egyeztethető össze.

Jelen elhatározásunkra a következők miatt jutottunk:

1) AZ MMA KÖZJOGI ILLEGITIMITÁSA

Az MMA jelen pillanatban az Alaptörvénnyel ellentétes módon működik.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy az MMA tv. 7. § (2) és (4) bekezdése sérti az Alaptörvény X. cikk (1) és (3) bekezdését, mert az MMA tv. megalakulására és az új tagok felvételére vonatkozó rendelkezések ellentétesek a művészet szabadságát garantálni hivatott állami semlegességgel. Azt is írja , hogy az MMA tv. 11. § (2) bekezdése, valamint a 8. § (1) bekezdésének „illetve az Alapszabályában” szövegrésze sérti az Alaptörvény T) cikk (1) bekezdését, mert jogszabálynak nem minősülő normának ad felhatalmazást általánosan kötelező magatartási szabály megalkotására. Az alapvető jogok biztosa beadványában azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy az MMA tv. indítvánnyal támadott rendelkezéseit semmisítse meg.

Ki szeretnénk emelni, hogy miközben az Akadémia alapszabályának értelmében: „Az MMA köztestület rendes tagja a magyar művészeti életben kimagasló szellemi, alkotói vagy előadói teljesítményt felmutató művész. Kimagasló szellemi vagy alkotói teljesítménynek minősül az adott művészeti ágban való széles körű társadalmi ismertség, illetve elismertség”, Fekete György elnök úr nem pusztán saját alapszabályukkal, hanem az Alaptörvény IX. cikkelyének 1) bekezdésével, („Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát”) is ellentétesen úgy nyilatkozott, hogy: …„A tagságnak három határozott kritériuma van. (…) [A harmadik] a nyílt és megvallott nemzeti elkötelezettség. Most nagyon sarkos leszek: az, aki kívülről gyalázza Magyarországot, valószínűleg nem lesz az Akadémia tagja, művészi kvalitásai ellenére sem (…) A nemzeti gondolkodású alkotó alatt azt értem, aki elsősorban a magyar nemzet problémáival foglalkozik. (…) Nálunk sokakból hiányzik ez a genetikus érzés. A Magyar Művészeti Akadémia tagjaiból azonban nem hiányozhat.” Ezzel azt deklarálta, hogy az alkotók csak akkor nyerhetik el az akadémiai tagságot, ha nem csak szakmai/művészeti, hanem bizonyos politikai kritériumoknak is megfelelnek.

2) AZ MMA ÁTLÁTHATATLAN GAZDÁLKODÁSA

Az MMA honlapján elérhető „Költségvetési alapadatok” címszó alatt 2012-ben (közelebbről meg nem ismerhető) dologi kiadásokra 305 millió, míg 2013-ban már több mint 634,2 millió forintot költöttek el. Ha ehhez hozzáadjuk a működési költségvetési sor személyi juttatásaira elkülönített összegeit, akkor azt látjuk, hogy az MMA puszta működése(a pályázati kiírások, a kiállítások, konferenciák, tehát minden szakmai program és aktivitás nélkül)2012-ben 755 millióba, míg 2013-ban 1 milliárd 201 millió forintjába került az adófizetőknek. Ez olyan kiemelkedő összegű támogatottság, amellyel kapcsolatban okkal merül fel az ár/érték arány kérdése: tételesen láttatni kellene az állami hozzájárulás következményeként keletkező (a kiemelt juttatással összhangban szintén kiemelkedő mértékű) közhasznot. Ilyen kimutatással a köztestület nem rendelkezik.

Ami a jelen, szintén nagy összegű közpénzeket felhasználó pályázati kiírást illeti, az ezzel kapcsolatos döntési folyamat szintén átláthatatlan: sem pontszám, sem írásos indoklás nem kíséri a döntést, és ráadásul nem ismert a kurátorok névsora, noha ez hasonló pályázatoknál alapvetően elvárható és más esetekben teljesülő kritérium.

3) AZ MMA SZEREPE A KULTURÁLIS IRÁNYÍTÁSBAN

Halász János kultúráért felelős államtitkár március 6-án adott nyilatkozata szerint: "…Mikor arról beszélünk, hogy kulturális rendszerváltozásra volt szükség, akkor annak nem csak a strukturális változások képezik részét, hanem a finanszírozási oldal is, ennek elemét képezi az MMA szerepének erősítése is". Tekintettel arra, hogy az Akadémia eddigi működése is számtalan aggályt vet fel (saját alapszabályával, illetve az alapvető demokratikus döntési normákkal ellentétes működés – melyet saját tagsága is kifogásolt – valamint az alapszabályában vázolt működési kívánalmak, illetve azok hiánya az Akadémia működésében, stb.), amellyel párhuzamosságokat teremtett az önmagában is komplex és működési nehézségekkel terhelt kulturális irányításban. Így jogos az aggodalom, hogy az MMA „szerepének erősítése” tovább növeli az átláthatatlanságot és káoszt eredményez.

A fentiek okán mi, alulírottak támogatjuk a Független Előadó-művészeti Szövetség által kezdeményezett nyílt vitát, és egyben arra kérjük Fekete Györgyöt, hogy a fenti kérdések tisztázása érdekében tegye lehetővé a vita mielőbbi megtartását.

A nyílt bojkottot, melyhez várjuk a további csatlakozókat, a Független Előadó-művészeti Szövetség kezdeményezte 69 tagszervezet és egyéni tag részvételével.

Közös érdekünk a kulturális közéletünkben tapasztalható anomáliák tisztázása és feltárása! A csatlakozók jelentkezéseit a fesztitkarsag@gmail.com címre várjuk.

Alulírottak:

A Független Előadó-művészeti Szövetség és alábbi tagjai:
Ágens Társulat Közhasznú Egyesület
Andaxínház Színjátszó Egyesület
ARTUS Társulat
Barda Beáta
Bóhocok a Láthatáron
Csáki Judit
Duda Éva Társulat
Dumaszínház
Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME)
Fészek Színház
Frenák Pál Társulat
FÜGE Egyesület
Gaál Mariann
Garabonciás Színtársulat
Gergye Krisztián Társulata
GoBe Társulat – Góbi Rita Társulata
Gólem Színház
Harmadik Hang Háza
HODWORKS
Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület
Hólyagcirkusz Társulat
HOPPart Társulat
Jászay Tamás
Juhász Kata Társulata
K2 Színház
Katlan Csoport Közhasznú Kulturális Egyesület
Kántor Kata / Jelenlét Színház
KÁVA Kulturális Műhely
Koltai Tamás
KOMA
Kompánia Színházi Társulat
Kováts Kriszta
Krétakör
Lézerszínház
Lőrinc Katalin
Manna Egyesület
Maladype Színház
MASZK Egyesület
Molnár Ildikó
Műhely Alapítvány
Nagy József
Neptun Brigád
Nézőművészeti Kft.
Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat
Ördögkatlan Fesztivál
PanoDráma
Pataky Klári Társulat
Pintér Béla és Társulata
Proics Lilla
Proton Színház
Regős János József
SÍN Kulturális Központ
Stúdió K Színház
SZA.KUR.A
Szalai Szabó István
Szputnyik Hajózási Társaság
Tánceánia Együttes (ArtMan Egyesület)
Táp Színház
Teatro Surreal Társulat
Természetes Vészek Kollektíva
Trainingspot Társulat
Tünet Együttes
Új Előadóművészeti Alapítvány
Utcaszak
Vági Eszter
Végh Ildikó
Végvári Viktória
Ziránó Színház

További csatlakozók:
7óra7 portál
Revizor portál
Színház folyóirat
Alföldi Róbert
Bősze Katalin – Zalai Nyári Színházak Kft
Gaborják Ádám
Szépírók Társasága
B. Nagy Anikó
Pécsi Júlia
Figurina Animációs Kisszínpad
Farkas Nóra
Zappe László
Irodalmi Centrifuga
Dégi János
Gróf Ferenc
Esterházy Marcell
Eperjesi Ágnes
Mészáros Zsófi
Lődi Virág
Böröcz László
Nemes Csaba
Mayer Marianna
Ravasz András
Gál Tibor
Stephen Steel
Bálint Anna
Kelenhegyi Olga Sára (Transfjúz Társulat)
Kunert Péter
Molnár Csaba
Biczók Anna
Artopolis Egyesület / PLACCC Fesztivál
József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK)
Müller Alice
Kispál Gergely
Nagy Gergely író, újságíró
Vojnich Erzsébet festőművész
Szűcs Lajos
Nagy Gergely
Tóta József
Lukács Viola
Várady Zsuzsa

A csatlakozók listája a FESZ honlapján frissül.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907998503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása