7óra7

M. Tóth Géza lehet a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora

M. Tóth Géza lehet a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora

2014. 01. 24. | 7óra7

Az összegzés szerint a szeptember végén meghirdetett pályázaton M. Tóth Géza egyedül indult, kinevezését a szenátus egyhangúlag támogatta. "A miniszter a testület javaslatával megegyezően kezdeményezi a köztársasági elnöknél M. Tóth Géza rektori kinevezését" - közölte a tárca.

Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi rektora, Ascher Tamás mandátuma 2015 augusztus végéig szólna, de mivel betölti 65. életévét, megbízatása március 3-án lejár. A nemzetközi hírű, Kossuth-díjas rendező 2006 óta vezeti az egyetemet, jelenleg a második ciklusát tölti.

M. Tóth Géza M. Tóth Géza animációs rendező, producer, a KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. 1970-ben Veszprémben született, orvos-gyógyszerész családban.

A Magyar Iparművészeti Egyetem tanárképző tanszékének animációs szakán Jankovics Marcell osztályában végzett 1992-ben. 1993-tól tanít az intézményben, amely ma a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nevet viseli. 1994-től 1998-ig a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében is oktatott.

Vendégtanárként Londonban (Royal College of Art), Tallinban (Észtország), Ahmedabadban (India) és a Baden-Württembergi (Németország) Filmakadémián dolgozott. Több animációs televíziós szignált, reklámot és főcímet készített.

Első nagy sikerét az Ikarosz című animációs filmmel érte el, amely 1997-ben bekerült a berlini filmfesztivál versenyprogramjába. Legnagyobb sikerét a 2005-ben készült Maestróval érte el, amelyet az Amerikai Filmakadémia jelölt a legjobb animációs rövidfilm Oscar-díjára 2007-ben.

Animációs filmjei között van a Patkányfogó (1992), a Falrajárók (1994), az Ikarosz (1996), A csodálatos mandarin (2005), a Maestro (2005), az Ergo (2008) és a Mama (2009), emellett televíziós animációs sorozatokat (például VIVA csatornaazonosítók, Modern Képmesék, Bogyó és Babóca) is készített.

Alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek sikerrel és mintegy 100 díjat nyertek.

Több médiapedagógiai és -elméleti tárgyú szakcikk, könyv, könyvfejezet szerzője és szerkesztője. 2008-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr707996563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása