7óra7

NKA-kuratórium: tiltakozik a Magyar Színházi Társaság

NKA-kuratórium: tiltakozik a Magyar Színházi Társaság

2014. 01. 27. | 7óra7

*A nyílt levelet változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük.*

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Balog Zoltán miniszter úr
Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

Az NKA új, színház- és táncművészeti kollégiuma január 15-én megalakult. Tehát két héttel később, mint ahogy a sajtóban megjelent illetve a jelöltállítási felkérésben szerepelt.

A Magyar Színházi Társaság az öt delegáló szervezet egyikeként a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve, más szakmai szervezetekkel együtt, legjobb tudása szerint, a különböző érveket alaposan mérlegelve vett részt a jelöltállítási folyamatban. Már az elmúlt év decemberében lefolytatott delegálási procedúrát is aggályosnak tartottuk, mert az ott megjelenő eredmény megítélésünk szerint nem volt kiegyensúlyozott. Akkor még gondolhattuk azt, hogy miniszter úr a többi javaslat alapján hozott döntésével helyre tudja állítani a kívánatos egyensúlyt. A teljes lista ismeretében azonban meg kell állapítanunk, hogy a helyzet nem javult. Így ez a kollégium a Magyar Színházi Társaság számára elfogadhatatlan. Ez tükröződik abban is, hogy egyetlen megválasztott delegáltunk, Molnár Piroska visszalépett a kollégium munkájában való részvételtől.

A korábbi években fontos volt, hogy az egész szakmát, lehetőleg azon belül minél több szakterületet képviselő, eddigi munkássága alapján a többség által ismert és elismert szakemberek üljenek a kuratóriumban. Ez nem valósul meg, ha az öt felkért jelölő szervezetből csak három listáján szereplő nevek képviselik a szakmát, sőt olyan ember is tagjává válik a kollégiumnak-miniszteri döntés eredményeként-aki egyik jelöltlistán sem szerepelt. Ez hiteltelenné teszi a kollégium döntéseit és nem teszi lehetővé a kiegyensúlyozott képviseletet.

Az NKA kollégiumai mindig fontos szerepet töltöttek be a szakmai életben. Irányt mutattak, érzékenyen reagáltak a szakterületen megjelenő folyamatokra, szakmai műhelyeket erősítettek. Ehhez kellett a teljes szakmai hitelesség, a rálátás a területre, az általános elfogadottság. Ezt látjuk veszélyben a most felálló kollégium összetételében.

Kérjük miniszter urat, hogy újra gondolja át döntését, s érveink figyelembevételével változtasson rajta!

Üdvözlettel:

Budapest, 2014. január 16.

|{background:#ddd}. *Az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiuma*
A kollégium vezetője (miniszteri hatáskörben kinevezett személy): Zalán János színművész, kommunikációs szakember, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék megbízott előadója, a Masterfilm Digital Kft. ügyvezető igazgatója
A szakmai szervezetek által delegált személyek:
Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Nagy Viktor rendező, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára
Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas színész, a Győri Nemzeti Színház rendezője, a Mozaik Művészegyesület elnöke
Vincze Balázs Harangozó Gyula-díjas, Imre Zoltán-díjas balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett igazgatója
Miniszteri hatáskörben kinevezett személyek:
Bognár János színművész, drámapedagógus
Bozsik Yvette, Kossuth-díjas, Érdemes művész balettművész, koreográfus, rendező, a Bozsik Yvette Társulat vezetője
Láposi Terka színész, a Vojtina Bábszínház játszószínház művészeti vezetője
Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, a Honvéd Együttes művészeti vezetője |

Kapcsolódó

>>> A FESZ tiltakozása a Színház- és Táncművészeti Kollégium jelöltjei ellen

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr117996603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása