7óra7

Szabadtéri előadást tartottak a bukaresti zsidó színház épületéért

Szabadtéri előadást tartottak a bukaresti zsidó színház épületéért

2014. 02. 11. | 7óra7

Bukarest, Állami Zsidószínház épülete Az ingatlan tetőszerkezetének 30 százalékát egy erőteljes hóvihar tette tönkre januárban, így mintegy nyolcvan négyzetméternyi felületen keletkezett lyuk az Európa egyik legrégebbi jiddis nyelvű teátrumának otthont adó épületen, amely emiatt be is beázott.

Maia Morgenstern, a színház igazgatója felidézte, hogy a bukaresti önkormányzat már megszavazta az épület rehabilitációjára szükséges pénzt, de még nem kezdődtek el a munkálatok és ez a halogatás jelenti a veszélyt – idézte az Adevarul című napilap a színésznőt, aki egyebek mellett Mel Gibson amerikai rendező A passió című filmjében alakította Máriát. A színésznő szerint mindez érthetetlen, hiszen műemlék értékű épületről van szó.

A színház épülete egyébként már a hóvihar előtt is rossz állapotban volt.

A zsidó színház társulata jelenleg más bukaresti színházakban játszik. Az igazgató reméli, hogy minél hamarabb visszaköltözhetnek a helyreállított épületbe.

Romániában mintegy 138 éves hagyománya van a zsidó színháznak. A bukaresti színház a varsóival együtt azon utolsó teátrumok közé tartozik Kelet-Európában, ahol jiddis nyelvű előadások is vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr457996409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása