7óra7

BTF – Orosz színházak a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

BTF – Orosz színházak a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2014. 02. 17. | 7óra7

Nagyszínház, Moszkva A Moszkvai Művész Színház (MHAT) két előadással érkezik Magyarországra: az egyik Nyikolaj Gogol A revizor című színműve, a másik a 2001-ben elhunyt szovjet-orosz író, Viktor Asztafjev Elátkozottak és meggyilkoltak című történelmi regényéből készült darab, Viktor Rizsakov rendező munkái – mondta el az MTI-nek Andrej Burkovszkij, a színház művésze.

„A revizor rólunk, emberekről szól. Ez a darab nálunk telt házzal megy mindig” – büszkélkedett a fiatal orosz színész. Kollégája, Pavel Voroscov hozzátette, hogy a társulat nagy létszámmal, 64 főből álló csapattal utazik Budapestre.

Annyira nagy az érdeklődés az előadás iránt, hogy vannak, akiket csak a színpadon tudnak elhelyezni – tette hozzá Szvetlana Russzkih, a MHAT stúdiószínházának vezetője. A revizor egyébként a végzős hallgatók, közöttük Andrej Burkovszkij és Pavel Voroscov diploma-előadása – magyarázta az igazgató.

Olga Dobunova, Rizsakov asszisztense arról beszélt az MTI-nek, hogy a kultúrák közötti párbeszéd és az orosz-magyar színházi kapcsolatok nemcsak a MHAT fellépésével erősödnek, hanem azzal is, hogy kedden érkezik hozzájuk a színészhallgatók újabb csoportja Kaposvárról. A diákok betekintést nyernek az orosz színészoktatás fellegvárának számító Nyemirovics-Dancsenko stúdió munkájába.

Nemzeti Színház A Budapesti Tavaszi Fesztivál idején a Nemzeti Színházban zajló Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) fellép a szentpétervári Alekszandrinszkij színház (hivatalos nevén Puskin Állami Akadémiai Drámai Színház) és a Tovsztonogov nevét viselő Nagy Drámai Színház is – tájékoztatta az MTI-t Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója. Hozzátette: szerdán Szentpéterváron is lesz egy ugyanilyen tájékoztató, amelyre az utazási irodák és a sajtó képviselőit hívták. Ott is nagy az érdeklődés a fesztivál iránt.

Elmondta: nagyon örülnének annak, ha mondjuk egy jövő évi nagy orosz színházi fesztiválon akár több magyar produkció is részt vehetne. Sajnos az utóbbi években elég kevés magyar színházi előadás jutott el Oroszországba. Nagyon szeretnék, ha a tavaszi fesztiválra szóló meghívásra oroszországi vendégszereplés lenne a válasz.

Fábián Sándor tanácsos, a Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviseletének vezetője közölte: az Oroszországból Magyarországra utazók száma minden évben nő. Eddig alapvetően gyógyvizeink és Budapest vonzották őket. Új kezdeményezés, hogy utazási célként a kultúrát próbálják meg számukra úgymond értékesíteni.

Idén Oroszország kiemelt vendég a Budapesti Tavaszi Fesztiválon és erre büszkék az oroszok. Emellett a nyugati célpontok helyett miért ne utazhatnának Magyarországra, ahol megfizethető áron kapják a szolgáltatásokat – vélte a magyar turisztikai szakember, hozzátéve, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál az orosz utazási irodák számára is jól értékesíthető program.

Kapcsolódó

>>> Oroszország a díszvendége a Madách Nemzetközi Színházi Találkozónak

>>> BTF – A tavaszi fesztivál újdonságait ismertették Bécsben

>>> Négyszeresére nő a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatása

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr587996359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása