7óra7

Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán

Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán

2014. 02. 20. | 7óra7

Juronics Tamás, a balett művészeti vezetője a teátrum márciusi műsorát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a társulat új bemutatójának első felvonásában egy Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művére készült koreográfiát láthat a közönség. A darabot az együttes 1996-ban már bemutatta, és hosszú évekig hatalmas sikerrel játszotta. A Kossuth-díjas táncművész azonban most újrafogalmazta, más oldalról közelítette meg a művet, amely középpontjában az a gondolat áll, mely szerint ahhoz, hogy jobb jövő születhessen, gyakran a társadalom önkéntesen vállalt közös áldozata szükséges.

Szegedi Nemzeti Színház

Az előadás második részének alapja egy egészen különleges zenemű, a Berlinben élő, kortárs dél-korai zeneszerzőnő, Unszuk Csin Szu című kompozíciója. A Ligeti György-tanítvány 2009-ben íródott műve egy tradicionális kínai hangszer, a seng és a nagyzenekar viszonyára épül. A különleges „mimikrijáték” kiváló lehetőséget kínál az emberi viszonyok ábrázolására.

A szegedi március 7-i premiert követően a Sztravinszkij-művet március 21-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóelőadásaként a Művészetek Palotájában a fővárosi közönség is láthatja, ekkor a második részben Bartók Béla Táncszvitjét adja elő a Szegedi Kortárs Balett.

Március 18-án tartják a fiatal kortárs szerző, Vinnai András fantasztikus vígjáték műfaji meghatározású darabja, a Másikember ősbemutatóját Korzó Zeneházban. Barnák László rendező úgy fogalmazott, a párkapcsolati sci-fi, albérleti thriller két, akaratán kívül összezárt ember történetén keresztül mutatja be egy szerelem örömét és nyűgét.

Hagyomány, hogy az 1879-es szegedi nagyárvíz évfordulójához kapcsolódva színházi gálaműsor keretében adják át a Szegedért Alapítvány elismeréseit. Az idei, jubileumi, huszonötödik gálaműsor különleges lesz, hiszen szereplőit a társadalmi szervezet korábbi díjazottjai és támogatottjai közül választották a szervezők. Így fellép mások mellett Király Levente, a Nemzet színésze, Szecsődi Ferenc hegedűművész és a Fool Moon a cappella együttes.

Március 27-én, a színházi világnapon a Szegedi Nemzeti Színházban rendezik a MASZK, az országos színészegyesület díjátadó ünnepségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr587996337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása