7óra7

Az ördög próbája – premier a marosvásárhelyi színházban

Az ördög próbája – premier a marosvásárhelyi színházban

2014. 02. 28. | 7óra7

A rendező hétfőn egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta, ilyen jellegű előadásokat Romániában általában csak a független színházi körökben szoktak bemutatni, de tudta, hogy Marosvásárhelyen jó a társulat, amelyet olyan színészek alkotnak, akik nyitottak, jól improvizálnak és szeretnek játszani – írta az Agerpres hírügynökség és a maszol.ro hírportál.

Az ördög próbája

A darab nem létezett, munka közben született meg a rendező, a színészek, a dramaturgok együttgondolkodásának eredményeként. Romániában még szokatlan ez a fajta színház, amelyben a rendező nem egy leírt szöveggel dolgozik, hanem hagyja magát a színészek által inspirálni, és olyan történetet hoz létre, amely munkafolyamat során a közös munkából, kreativitásból születik – mondta Afrim.

Az így létrejött darab cselekménye egy napjainkban élő nagyon gazdag emberről szól, aki a gyerekkorát a szocializmus éveiben élte, születésnapja egy napra esett Nicolae Ceausescu diktátoréval, ezért az övét soha nem ünnepelték meg, míg neki a diktátort éltető verseket kellett szavalnia.

A vasárnap bemutatásra kerülő előadás díszletét Bartha József, a jelmezeket Cristina Milea tervezte, a koreográfiát Gavriliu Andrea jegyezte, a darab zenéjét Vlaicu Golcea szerezte.

Az ördög próbája

Szintén Marosvásárhelyen jelentette be hétfőn Ion Caramitru, a Román Színházi Szövetség (UNITER) elnöke, hogy április 28-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal és a Maros megyei önkormányzattal együtt szervezik meg az erdélyi városban azt a gálaműsort, amelynek keretében a román színházi szakma legfontosabb díjait osztják ki.

A román közszolgálati televízió által élőben közvetített négyórás műsorra a marosvásárhelyi Kultúrpalotában kerül sor, amelynek tavaly ünnepelték a századik évfordulóját. A román színházi szakma harmadik alkalommal tartja Bukaresten kívül ezt a nagyszabású rendezvényt.

Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi színház vezérigazgatója korábban az MTI-nek elmondta: a marosvásárhelyi színháznak az utóbbi években elért szakmai eredményei és a nézőszám-növekedés is predesztinálta az intézményt arra, hogy otthont adjon az UNITER-gálának. Hozzátette: a gála jó alkalom arra, hogy jobban bekerüljön a köztudatba a szecessziós stílusban épült és nemrég önkormányzati támogatásból felújított Kultúrpalota, amely Románia és a térség egyik legszebb közművelődési létesítménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr277996301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása