7óra7

Bemutatók és külföldi vendégjátékok gazdagítják az idei tánckínálatot

Bemutatók és külföldi vendégjátékok gazdagítják az idei tánckínálatot

2014. 03. 09. | 7óra7

A fesztivál nyitókoncertjén a Szegedi Kortárs Balett és a Pannon Filharmonikusok különleges produkciója várja az érdeklődőket a Művészetek Palotájában. A Szegedi Kortárs Balett nem először vesz részt a fesztiválon: korábban a Nemzeti Filharmonikusokkal közös - szintén Juronics Tamás által koreografált - A fából faragott királyfi című előadással örvendeztette meg a közönséget. Most Richard Strauss Don Juanja, Bartók Táncszvitje és Stravinsky Tavaszi áldozata szerepel a programban, a karmester Kovács János lesz.

A fesztivál néptánc kínálatában március 24-én a Honvéd Táncszínház Napszédítő / Páva-variációk című előadásának bemutatóját láthatják az érdeklődők a Thália Színházban. Az előadásában döntő szerepet játszik az autentikusság, és a látványos díszletelemek mellett hangsúlyt kap a Kárpát-medence legkülönlegesebb viseletei, úgy mint a matyó, a kalocsai és a kalotaszegi öltözetek bemutatása. Az est első részében vendégművészek által összeállított koreográfiát, a második részben Kodály Páva-variációk című művére Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus által megálmodott alkotást láthat a közönség.

A néptánc kedvelőinek március 29-én és 30-án is kínál programot a fesztivál. A hónap utolsó hétvégéjén rendezik meg a XXXIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt a Papp László Budapest Sportarénában. A népművészeti műfajok és mozgalmak idei seregszemléjére mintegy 3500 közreműködőt várnak. A rendezvényen a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre - olvasható a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos honlapján.

Március 22-én a Derevo Táncszínház és a Bozsik Yvette Társulat veszi birtokba a Művészetek Palotája színpadát, amelyen a Pokoli bál című előadás ősbemutatóját láthatják a táncművészet kedvelői. A németországi székhelyű orosz vizuális színház, a Derevo és a húszéves Bozsik Yvette Társulat közös munkáját a világhírű orosz zeneszerző, Alfred Schnittke zenéje, Chagall álomszerű rajzai és Gogol különös figurái inspirálták. Letűnt arisztokraták, irodaszolgák és jobbágyok, valamint a hivatalnok Csicsikov mozdulnak egy zenére. A rendező Anton Adasszinszkij, a koreográfiát Bozsik Yvette készíti. Az előadásban fontos szerepet kap az európai identitás kérdése is.

Az izraeli The Vertigo Dance Company a társulat fennállásának húsz évét felölelő legújabb produkciójával érkezik március 29-én a Nemzeti Táncszínházba. A Vertigo20 című előadásban a koreográfus, Noa Wertheim végighalad az általa lefektetett úton, megkísérelve megfejteni az idő titkát. Wertheim a valóstól a szürreális, a bensőségestől a teátrális, a megfoghatatlantól a tapintható felé mozdul - ismerteti az előadást a Nemzeti Táncszínház honlapja.

A Szentpétervári Eifman Balett a Rodin című előadását hozza el március 31-én és április 1-jén a Vígszínházba. Az Eifman Balett új alkotása a világ egyik legjelesebb szobrászának, Auguste Rodinnek, valamint segítőjének, szerelmének és múzsájának, Camille Claudelnek állít emléket. Tizenöt év együttlét utáni szakításuk Camille mentális leépülésének kezdetét jelentette; végül harminc év elmegyógyintézeti kezelés után, elfeledetten halt meg. A történet a zsenik tragikus természetéről szól, és a koreográfus előző műveihez hasonlóan ebben is a modern pszichologikus balett testbeszéde áll a középpontban.

Április 1-jén a francia Compagnie Philippe Genty vendégjátékát, a Forget Me Not című produkciót láthatják az érdeklődők a Pesti Magyar Színházban. Egy nappal később pedig a huszonöt éves jubileumi évadát ünneplő Közép-Európa Táncszínház Peregrinusok című előadásának bemutatójától lesz hangos a Művészetek Palotája. A darab három olyan koreográfus munkáját fogja egybe, aki itthon nevelkedett, de szakmai szempontból külföldön vált felnőtté. A három egyfelvonásosban a koreográfusok modern kori peregrinusként hazatérve szakmai és művészi tapasztalataikat összegzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr567996169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása