7óra7

Elhunyt Déry Gabriella

Elhunyt Déry Gabriella

2014. 03. 10. | 7óra7

Déry Gabriella Budafokon született 1933. október 12-én. A műfaj iránti érdeklődését nagyapjától, Déri Jenőtől, az Operaház meghatározó tenoristájától örökölte. Énekelni előbb magánúton László Gézától, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában Hoór-Tempis Erzsébettől tanult.

Az Operaházban Erkel Hunyadi Lászlójában, Szilágyi Erzsébet szerepében debütált 1958-ban. A sikeres bemutatkozást követően azonnal szerződtette a színház. Pályája kezdetén főként koloratúrszerepeket énekelt, de hamarosan áttért a drámai szoprán szerepkörre, és Takács Paula örökébe lépve az Operaház vezető drámai szopránja lett.

Korszerű, árnyalatokban gazdag szerepformálása különösen alkalmassá tette Richard Strauss hősnőinek (Tábornagyné, Ariadne) alakítására. Előadásaiban a töretlen szépségű, kiegyenlített hanganyag drámai előadói készséggel párosult - olvasható a Budapest Music Center Magyar Zenei Információs Központjának honlapján (info.bmc.hu).

Déry Gabriella hosszú pályája során kilenc Verdi-főszerep - Abigél (Nabucco), Violetta (Traviata), Leonora (A trubadúr, A végzet hatalma), Amelia (Amelia), Aida, Erzsébet királyné (Don Carlos), Desdemona (Otello), Alice (Falstaff) - mellett elénekelte a Tosca és a Turandot címszerepét is. Richard Strauss hősnői éppúgy elfértek repertoárján, mint Händel Rodelindája. Vendégszerepelt Európa és Amerika több országában. Visszavonulása előtt karakterszerepeket alakított, melyek közül kiemelkedik a Háry János Császárnéja és az Albert Herring Lady Billowsa. Pályafutásának 40. jubileumát a Bánk bán Gertudisaként ünnepelte - idézi fel közleményében az Operaház.

Déry Gabriella számos elismerésben részesült: 1967-ben Liszt-díjat, 1971-ben Érdemes Művész címet, 1980-ben Kiváló Művész címet, 2005-ben a Magyar Állami Operaház Mesterművésze díjat és Kossuth-díjat kapott. 1990-ben az Operaház örökös tagja lett.

Férjét, Jeszenszky Endre balettművészt 2008-ban veszítette el. Budán, az Orbán-hegyen élt, immár több évtizede.

A Magyar Állami Operaház Déry Gabriellát saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167996159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása