7óra7

Diák-Hamlet-idézés és Balázs Béla-bemutató a 10 éves Szegedi Egyetemi Színházban

Diák-Hamlet-idézés és Balázs Béla-bemutató a 10 éves Szegedi Egyetemi Színházban

2014. 03. 25. | 7óra7

A 2012/2013-as évadban – 10. születésnapja alkalmából – megújul a SZESZ. A jubileumát ünneplő társulat arculata felfrissül, kísérletező, lendületes előadásaiban pedig még inkább nyit az új műfajok és a kortárs magyar alkotók felé amellett, hogy fejet hajt nagy elődei előtt is.

A SZESZ idei első, Rohadt az államgépben valami című előadásában ifj. Horváth Istvánra és Tóth Katára emlékezik, akik Szent-Györgyi Albert rektor támogatásának köszönhetően hatalmas sikert értek el a Hamlet színpadra állításával. A tragikus sorsú fiatal pár és a SZEISZT történetét feldolgozó egyfelvonásos igaz történeten alapul, a társulat úgy a munkafolyamatban, mint az előadásban számtalan történelmi dokumentumot és kortárs beszámolót használ fel, hogy hitelesen idézze meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kulturális életének nagy alakjait. A drámát november 7-én mutatja be a társulat a Szegedi Pinceszínházban, bekapcsolódva a Szent-Györgyi Emlékév és az Őszi Kulturális fesztivál programsorozatába.

Egyed Erika, Szögi Tamás, Varga Norbert, Hadzsy János, Czene Zoltán

A 10 éves társulat még az őszi évadban meglepi nézőit egy tőle eddig szokatlan műfajú előadással. Az Anne Rice regénye, az Interjú a vámpírral című könyv alapján készülő kortárs táncelőadás egy számkivetettről szól, akinek el kell fogadnia saját vágyait, majd a halált leküzdve, szerelmen és összeesküvéseken keresztül kell békét kötnie saját természetével. A SZESZ október 27-én mutatja be kortárs produkcióját, s beszéli el Louis, a vámpír híres történetét a tánc nyelvén - szavak nélkül.

A tavaszi évad sem múlhat el újdonságok nélkül a Szegedi Egyetemi Színház életében: a társulat még a 2012/2013-as évadban műsorára tűzi Balázs Béla Halálos fiatalság című drámáját. A bemutatón túl egy különleges, ünnepi programmal is kedveskedik a SZESZ nézőinek.

Jubileumi gálaműsorában feleleveníti az elmúlt 10 év sikerprodukcióit, s vendégül hívja a régi színjátszókat, akik az ország több teátrumában láthatók azóta is. Varga Norbert, a társulat művészeti vezetője elmondta, hogy ez a műsor előreláthatólag májusban lesz megtartva, mert abban a hónapban lesz pontosan 10 éve, hogy elindult a SZESZ.

A tavalyi, nagy sikerrel bemutatott bűnügyi komédiát, a Szemenszedett igazságot a SZESZ az évad őszi részében is műsoron tartja a Szegedi Pinceszínházban, de Müller Péter drámájával vendégjátékra is készül a társulat. A Színházi Nyílt Napon ezzel a produkcióval október 17-én 19 órakor lép fel az egyetemi csapat a Szegedi Nemzeti Színház színpadára.

>>> A Szegedi Egyetemi Színház műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr647999949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása