7óra7

Határtalan Napok Miskolcon

Határtalan Napok Miskolcon

2014. 03. 28. | 7óra7

A Miskolci Nemzeti Színház a miskolci SZEM Fesztivál (Európai Színművészeti Egyetemek Mikolcon) mellett egy másik nemzetközi fesztivált is útjára indított a tavalyi évadban. A három napos Határtalan Napok célja, hogy bemutassa három határon túli magyar város alkotóit, előadóit a színház, a zene és az irodalom műfaján keresztül. Az első Határtalan Napokon Kassa, Marosvásárhely és Szabadka volt a vendégünk. Idén Beregszász, Komárom és Nagyvárad színházi előadásai, költői, írói mutatkoznak be a miskolci közönség előtt.

*Komárom*

A Komáromi Jókai Színház két előadással érkezik. A Miskolci Nemzeti Színházban az idei évadban az Évad Szerzőjeként jegyzett Tasnádi István Magyar zombi című kortárs komédiáját Bagó Bertalan rendezésében, Tóth Tibor főszereplésével láthatjuk. A miskolciak által is már jól ismert író darabja több magyar és határon túli színházban sikert aratott, köszönhetően annak, hogy a szerző pontos képet fest a magyar valóságról, a diagnózist pedig könnyed humorba ágyazza.

Magyar zombi

A komáromiaktól Harold Pinter önéletrajzi ihletésű drámáját, az Árulást láthatjuk még a fesztivál keretében, a három szereplős darabban Mokos Attila, Bandor Éva és Petrik Szilárd egy szerelmi háromszög hét éves történetét játssza el. Az Árulásból készült nagysikerű film forgatókönyvéért 1983-ban a szerző-forgatókönyvírót Oscar-díjra jelölték.

*Nagyvárad*

A Nagyváradi Szigligeti Színház Turgenyev, Egy hónap falun című darabját Papírsárkány címmel állította színpadra. A rendező, Harsányi Zsolt Csehovon keresztül közelíti meg Turgenyevet, aki a maga idején a komikum felől közelítette meg a Csehov műveiből is jól ismert 19. századi orosz vidék világát.

Papírsárkány (Egy hónap falun)

A tánc műfaját a Nagyvárad Táncegyüttes előadása, a Nagyvárosi bújdosók képviseli. A Nagyvárad Táncegyüttes a Kárpát-medencei táncművészet egyik legfiatalabb, mégis jelentős műhelye, előadásaiban elsősorban a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát dolgozza fel, időtálló művészeti, társadalmi értékként. Kiss Ferenc, a Vízöntő zenekar alapítójának azonos című lemeze adta a Nagyvárosi Bujdosók létrehozásának ötletét, mellyel az alkotók elsősorban a térségünkben élő fiatalokat szólítják meg, azokat, akik éppen "leválni" készülnek kulturális identitásukról. A nagyszabású produkció dramaturgja és játékmestere Novák Péter, aki énekmondóként is jelen lesz.

A Lilliput társulat a Kormos képpel mutogat című bábelőadással vendégszerepel a Csodamalom Bábszínházban. A Kormos István három verses meséjéből készült előadás rendezője Rumi László, a magyar bábművészet sokoldalú alkotója, ebben az előadásban is a mára védjeggyé vált stílusát gyümölcsözteti.

*Beregszász*

Beregszászról a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója érkezik a Miskolci Nemzeti Színházba. Örkény István népszerű darabját, a Tótékat Vidnyánszky Attila állította színpadra, Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel és Tóth Lászlóval a főszerepben. A rendező (és maga Örkény) szerint az őrnagy és a Tűzoltóparancsnok valójában egy személy. Hogy ebből drámai mű lehessen, össze kellett szikráztatni a benne rejlő pólusokat. Ezt látják a nézők majd szombat este a Nagyszínházban.

Tóték

*Irodalmi programok*

A Műút folyóirattal együttműködésben a fesztivál irodalmi programja is gazdag. Április 4-én, pénteken a Várad című irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztőjével, Szűcs Lászlóval és Tasnádi-Sáhy Péter költő, íróval beszélget Jenei László, a Műút szerkesztője. 5-én, szombaton Komárom képviseletében Gazdag József Bródy-díjas íróval Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó vezetője, és Vida Gergely író, költő, szerkesztővel Mizser Attila költő, a Palócföld folyóirat főszerkesztője beszélget. Az est házigazdája Nagy Csilla, a Palócföld szerkesztője és Jenei László. Vasárnap Beregszászról látjuk vendégül Brenzovics Marianna írót és Gazda Albert író, újságíró, szerkesztőt, akiknek beszélgetőtársa Csordás László irodalomtörténész, kritikus lesz.

Miskolc – Határtalan napok – Taxi – Görög László – Zayzon Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr887995977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása