7óra7

Ruhatervezői pályázatot hirdet a Szabad Tér Színház

Ruhatervezői pályázatot hirdet a Szabad Tér Színház

2014. 03. 31. | 7óra7

*A Szabad Tér Színház által kiírt pályázat:*

I. Tárgya és célja

Margitszigeti víztorony 2014 nyarán a Szabad Tér Színház Shakespeare születése 450. évfordulójának megünneplésére készül a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Szabad Tér Színház meghívására Magyarországon a Margitszigeten mutatja be a londoni Globe Színház azt az angol nyelvű Hamlet előadást, mellyel az író születésének jeles évfordulója alkalmából körbeutazzák a világot. 2014. június 20-21-22-én ennek kapcsán Shakespeare Fesztivált szervezünk a Margitszigeten: olyan előadásokat, koncerteket, kiállításokat szervezünk, amelyek újragondolva mutatják be Shakespeare világát.

Shakespeare szavakból épített világokat. A szavakat most a legkülönbféle formákban szeretnénk megjeleníteni: dráma, jazz, slam poetry, báb, textil, grafika, vetítés, installáció stb.

II. Háttér

*Margitszigeti Szabadtéri Színpad:*

A Szabad Tér Színház a főváros legnagyobb befogadóképességű és sok évtizedes hagyománnyal rendelkező nyári játszóhelyén rendezi meg a Budapesti Nyári Fesztivált. A kőszínházak zárása után 3 nyári hónap (június, július, augusztus) során megrendezésre kerülő rendezvénysorozat célja, hogy a budapesti és a Budapestre látogató hazai és külföldi, kultúrára fogékony közönség számára több műfajban minőségi szórakozási lehetőséget nyújtson.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a fesztiválprodukciók a játszóhely egyedi adottságaihoz igazodnak. A hely különlegességét az adja, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Közép-Európa legszebb, legnagyobb, erre a célra épített szabadtéri színpada, ahol a természet és az épített emlékek egy helyen megtalálhatóak. A Nagyszínpad mellett található a több mint száz éves Víztorony a kerengővel, a Szent Margit-romok, az ősfás, parkosított környezet, a Duna, a színház saját kikötője, amelyek mind kiegészítik, illetve egyedivé és különlegessé teszik az ide látogatók számára a kulturális élményt.

A Shakespeare Fesztivál programjai a Margitszigeti Nagyszínpad környezetében: a Víztorony kilátó Visual Art galériájában, a Víztorony udvarán és a Margit-romoknál kerülnek megrendezésre.

III. A pályázat témája és elemei

*Nyílt pályázat:*
Akkreditált művészeti képzést folytató oktatási intézmények hallgatói számára.

*Résztvevők köre:*
A pályázat nyilvános, amelyen egyénileg vagy alkotói csoportként lehet részt venni. A pályázás feltétele az akkreditált művészeti képzést folytató oktatási intézményi aktív hallgatói jogviszony.

*Feladat:*
Öltözéktervek készítése „Shakespeare korának hatása a mai divatra” címmel.

*Téma:*
Az I. Erzsébet kori angol reneszánsz női és férfi viseletek – ruházat, kiegészítők, fejfedők, lábbeli, fehérnemű – lehetséges inspirációs forrásként való megjelenése a mai divatban.

*A pályázat irányelvei:*
A korszak stílusjegyeinek hatása, egyes elemeinek megtartása, újraértelmezése, továbbgondolása, parafrázisa, reflexiója – tartalmi, formai és anyagbeli megkötések nélkül.

*Lehetséges kategóriák:*
Alkalmi és hétköznapi hordható ruházat / casual wear / haute couture / pret-a-porter / jelmez / kreatív design / divatszobrászat.

IV. Díjazás

A beadott tervek – e pályázati kiírás keretein belül – nem kerülnek megvalósításra.

A kiválasztott és díjazott pályaművek a Margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában kerülnek kiállításra vetített formában.

A beérkezett tervekből a zsűri kiválasztja a kiállításon bemutatásra kerülő pályamunkákat. Ezek közül 3 terv készítőjét pénzjutalomban részesítjük. (1. díj 50.000 Ft. 2. díj 30.000 Ft, 3. díj 20.000 Ft)

A beérkező munkák mennyiségének és minőségének függvényében a kiállításhoz tervezett katalógusba is bekerülnek.

*A zsűri tagjai:*

Bán Teodóra – a Szabad Tér Színház igazgatója és művészeti vezetője
Erkel László KENTAUR – díszlet- és jelmeztervező
Náray Tamás – divattervező

V. Pályázati dokumentáció

A pályázati anyagok kizárólag digitalizált formában lehet beküldeni, az alábbiak szerint:
- öltözékterv rajzok, digitalizált formában
- fekvő formátumban
- 4:3-as vagy 19:9-es képarányban
- minimum 1024 x 768 pxl felbontásban

VI. Pályázati határidő és értékelés

*A pályázat kiírásának időpontja:* 2014. március 28.
*Leadási határidő:* 2014. április 30.
*Eredményhirdetés:* 2014. május 15.

Leadási paraméterek a pályázó nevének és adatainak (elérhetőség, e-mail és telefon, intézmény neve, szak, évfolyam) feltüntetésével:

- elektronikus úton a sajto@szabadter.hu címre
- adathordozón személyesen vagy postai úton: Szabad Tér Színház, 1122 Budapest, Városmajor 6835/17 hrsz.

Érdeklődni Miklós Melániánál a sajto@szabadter.hu címen lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr987995965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása