7óra7

Madách „ajándékba” – Színházi előadáson látnak vendégül diákokat Győrben

Madách „ajándékba” – Színházi előadáson látnak vendégül diákokat Győrben

2014. 04. 03. | 7óra7

Grászli Bernadett elmondta: a szerző halálának másfélszázados jubileumára meghirdetett idei Madách-emlékév egyik eseményeként - a győri önkormányzat anyagi támogatásával - négyszáz középiskolást látnak vendégül csütörtökön délután a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, ahol az egri Gárdonyi Géza Színház mutatja be Egressy Zoltán Vesztett éden című színművét.

Vesztett éden - Györffy András, Dimanopulu Afrodité, Marjai Virág

Mint elmondta, a kiválasztott alkotás házasságán keresztül mutatja be az alkotó életét, kapcsolatát feleségével, Fráter Erzsébettel, akivel boldogsága mégsem lehet felhőtlen, mivel az asszonyban több a szenvedély, a romantika utáni vágy, és nem tud belenyugodni abba, hogy Sztregován töltse el az életét. Az ő karakterét ellenpontozza Madách anyja, Majthényi Anna, aki viszont következetes gazdasszony, háziasszony és anya egy személyben.

Az igazgató emlékeztetett arra: Szabó József (1902-1986) evangélikus püspök Madách Imrével és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményét 1973-ban ajándékozta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum elődjének, a Xántus János Múzeumnak.

A gyűjtemény olyan ritkaságokat tartalmaz, mint például Az ember tragédiájának első kiadása, melynek első oldalán a szerző eredeti kézírása látható, vagy a Lantvirágok című kötet ugyancsak első, ma már igazi ritkaságnak számító kiadása. A gyűjteményben ezen kívül megtalálható Az ember tragédiájának 93 idegen nyelvű kiadása, színházi előadásainak plakátjai, műsorfüzetei, rendezői példányai.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr977995943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása