7óra7

Meghirdette következő évadának programját az Operaház

Meghirdette következő évadának programját az Operaház

2014. 04. 14. | 7óra7

Világhírű külföldi művészek is fellépnek a következő szezonban, köztük lesz Edita Gruberová szoprán - a Lammermoori Lucia koncertszerű előadásán -, Alexandru Agache bariton - Verdi Nabuccójának címszerepében -, José Cura - nagy szerepében, Otellóként - és Polina Szemjonova balerina, az ugyancsak világhírű cseh rendező, Jiří Menzel pedig egy Mozart-operát, a Così fan tuttét állítja színpadra októberben. A magyar sztárok közül fellép mások mellett Komlósi Ildikó, Rost Andrea, Lukács Gyöngyi és Molnár Levente.

Magyar Állami Opera

Ókovács Szilveszter főigazgató az Operaház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a következő, Faust-évad a művészeti megújulást hozza el az Operaházba. Kiemelte az intézmény szoros együttműködését mások mellett a Művészetek Palotájával, a Liszt Ferenc Zeneakadémiával, a Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal, a Miskolci Operafesztivállal, és a vidéki színházakkal a folytatódó Gördülő opera program keretében.

Halász Péter megbízott főzeneigazgató az új évad premierjei közül kiemelte Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operáját, amelyet decemberben mutatnak be az Erkel Színházban Zsótér Sándor rendezésében, valamint Richard Wagner A Rajna kincse című operáját, melyet jövő márciusban állítanak az Operaház színpadára M. Tóth Géza rendezésében.

A bemutatók sorát egyébként a nyár közepén új Carmen-produkció nyitja a Margitszigeten Oberfrank Pál rendezésében az Operaház művészeivel. Az opera október végétől lesz látható az Erkel Színházban. Az őszi-téli premierek között van Donizetti A csengő, Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók, Dohnányi A tenor, Britten Lukrécia meggyalázása, Haydn A lakatlan sziget című darabja is. 2015 tavaszán viszik színre többek között Verdi Aidáját, valamint Tallér Zsófia gyerekoperáját, a Leánder és Lenszirmot, mindkettőt az Erkel Színházban.

Anger Ferenc megbízott művészeti igazgató két általa rendezett bemutatót ajánlott a nézők figyelmébe: Igor Sztravinszkij A kéjenc útja című háromfelvonásos operája jövő januárban debütál az Operaházban, Vivaldi Farnace című operáját pedig - magyarországi bemutatóként - jövő júniusban tűzik műsorra az Erkel Színházban.

Ókovács Szilveszter, Anger Ferenc

A Faust-évad szellemében mutatják be Gounod azonos című operáját jövő májusban az Operaházban, Maurizio Benini, a New York-i Metropolitan Opera állandó vendégkarmestere dirigálásával és Michał Znaniecki rendezésében, valamint Busoni Doktor Faust című operájának félig szcenírozott, átdolgozott változatát jövő márciusban ugyancsak az Operaházban, az ifjú magyar rendező, Szabó Máté elképzelései szerint. Az Operaház második nagyszabású jótékonysági estélyét, a Faust bált 2015. február 14-én rendezik meg Angela Gheorghiu és Carlos Acosta sztárvendégekkel.

Ugyancsak a bemutatók között kell említeni J. S. Bach János-passió című oratóriumának Eperjes Károly által színpadra állított változatát, melyet jövő áprilisban az Operaházban, Solymosi Tamás koreográfiájával láthat a közönség.

Solymosi Tamás balettigazgató az új évad két "nagy dobását" emelte ki az Operaházban: Kenneth MacMillan koreográfus és Jules Massenet zeneszerző alkotása, a Manon magyarországi bemutatójára jövő február végén kerül sor, A hattyúk tava című klasszikus balettet pedig jövő áprilisban állítják színpadra új díszletekkel és jelmezekkel.

Erkel Színház

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az Operaház együttese tíz hangversenyt ad a 2014/15-ös évadban, legtöbbször elnök-karnagya, Pinchas Steinberg dirigálásával, de vezényli majd az együttest Antoni Wit, John Axelrod és Vásáry Tamás is.

A Magyar Állami Operaház szeptember 27-én jubileumi gálaesttel ünnepli alapításának 130. évfordulóját.

Az Operaház következő szezonjára április 14-től 17-ig újíthatja meg bérleteit a 22 ezer bérletes, újakat április 22-től június 30-ig vásárolhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó:

>>> „Ahol kinyílik a világ” – Image filmet forgatott az Opera

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr417995873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása