7óra7

Vlad Mugur-díjasok III.: Robert Woodruff rendezővel Visky András beszélget

Vlad Mugur-díjasok III.: Robert Woodruff rendezővel Visky András beszélget

2014. 05. 10. | 7óra7

Robert Woodruff Vlad Mugur-díja nemcsak egy kivételesen erős, a nézőt közvetlenül megszólító előadásra hívja fel a figyelmet, hanem Woodruff rendezői módszerére is. Ő ugyanis a próbák folyamán következetesen arra bátorítja az alkotócsapat minden tagját, hogy a saját életük egészén keresztül értsék meg és értelmezzék az előadásban fölvetődő kérdéseket. Vajon hogyan tudunk beszélni a mi valódi identitásunkról? Mi az, amivel nem szívesen nézünk szembe? Hogyan tudjuk felszínre hozni elfojtásainkat? Vajon valóban aktív, közéleti kockázatokat vállaló tagjai vagyunk-e a saját társadalmunknak? Robert Woodruff nemcsak kiváló rendező, hanem felelős gondolkodó is, számára egy előadás megalkotása egyszersmind súlyos etikai tett is.

középen Robert Woodruff

A díjjal ugyanakkor Vlad Mugurra is emlékezünk, aki olyan jelentős előadásokat rendezett a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, mint: A székek, A velencei ikrek, Cseresznyéskert, A Lourcine utcai gyilkosság, Így van (ha így tetszik). A Vlad Mugur-díjasokat Helmuth Stürmer porcelánból készült, különösen értékes műtárgyával ajándékozza meg a kolozsvári színház.

A beszélgetésre a Születésnap című előadást követően május 13-án, kedden este 10 órai kezdettel kerül sor az emeleti előcsarnokban. Magyar és román nyelvű szinkronfordítás biztosított. A rendezvényre a belépés díjtalan.

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. A Vlad Mugur-díjat a kolozsvári színház 2006-ban alapította azon művészek munkájának elismerésére, akik nem tagjai a színház társulatának. Az elmúlt években a következő művészeknek ítélte oda a díjat a Művészeti Tanács: Mihai Măniuțiu rendezőnek (2006), Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervezőnek (2007), Vava Ștefănescu koreográfusnak (2008), Silviu Purcărete rendezőnek (2009), Vasile Șirli zeneszerzőnek (2009), Varga-Járó Ilona maszktervezőnek (2009), Andrei Șerban rendezőnek (2010), Matthias Langhoff rendezőnek (2011), Robert Woodruff rendezőnek (2012), Mezei Kinga rendezőnek (2013). |

Kapcsolódó:

>>> Átadták a művészeti és technikai díjakat Kolozsváron

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr727995609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása