7óra7

Magyarországi turnéra készül a Háromszék Táncegyüttes

Magyarországi turnéra készül a Háromszék Táncegyüttes

2014. 05. 14. | 7óra7

Háromszék Táncegyüttes: Gábor Áron - plakát Az együttes honlapján közölt program szerint május 19-én az egri Gárdonyi Géza Színházban, május 20-án a szarvasi Vajda Péter Művelődési Központban, május 21-én a budapesti Nemzeti Táncszínházban, május 22-én pedig a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában mutatják be a produkciót.

A társulat a produkcióval a 200 éve született Gábor Áron székely ágyúöntő mester, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc székelyföldi hőse előtt kíván tisztelegni. Gábor Áron "emlé­ke­ze­tes tet­te­i­vel mind­nyá­junk szá­mára pél­dát muta­tott: a min­den­kori tör­té­n­elemi pil­la­nat idő­szerű esz­kö­zeit hasz­nálva kell cse­le­ked­nünk, ha öntu­da­tos nem­zet­ként, emelt fővel sze­ret­nénk élni" - vallotta az előadás főhőséről a táncegyüttes honlapján Orza Călin, a táncdráma rendezője.

Deák Gyula, a társulat igazgatója az MTI-nek elmondta, a március 15-én tartott kézdivásárhelyi bemutató után Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen álltak a közönség elé a produkcióval. Mindenütt nagy sikert arattak. Hozzátette, a helyigényes díszlet miatt kisebb színpadokon nem mutathatják be Gábor Áron történetét.

"Ha a néptánc is a Háromszék táncegyüttes anyanyelve, a produkció elkalandozik a rekonstruált háromszéki táncanyagon túl más mozgásművészeti ágazatok felé is" - magyarázta az előadás műfaját az igazgató.

Deák Gyula a plakáton is szereplő "táncdráma egyszusszra" meghatározásról elmondta: a mindössze 45 perces produkció annyira teljes és tömör, hogy a végén "hiányérzet nélkül" áll fel a néző.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97995557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása