7óra7

Gergye Krisztián nyerte a VI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál fődíját

Gergye Krisztián nyerte a VI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál fődíját

2014. 05. 16. | 7óra7

A neves hazai alkotók-előadók - Bajnay Beáta, Gergye Krisztián, Hargitai Mariann, Juhász Kata, Lengyel Katalin, Maday Tímea Kinga, Mádi László, Mikó Dávid Béla – mellé egy-egy külföldi táncművész is meghívást kapott. A nyitónapon a lengyel Hygin Delimat, azt követően a szlovák Tomas Danielis, majd a litván Vilte Svarplyte elődását láthatta a közönség. Az utolsó napon a bolgár Jivko Jeliazkov magyar koprodukcióban készült multimédiás táncelőadása volt látható.

Gergye Krisztián nyerte a VI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál fődíját

Az idei fesztivál programját is színesítette a TranzDanz – Jövőtánc ahol a táncosok társa minden alkalommal egy-egy neves zenész volt: Ladjánszki Márta Varga Zsolttal, Bora Gábor Tettemanti Tamással, Zambrzycki Ádám pedig Kertész Endrével improvizált a Bethlen kávézójában.

A program első napján Monománia címmel Dusa Gábor fotóművésznek nyílt kiállítása a Bethlen Galériában.

A fesztiválon egyetlen díjat, a Monodíjat osztotta ki az arra legilletékesebb zsűri, a közönség. A közönségzsűri az a személy lehetett, aki a felhívásra előzetesen jelentkezett és vállalta, hogy végignézi a fesztivál összes előadását. Az ő döntésük alapján idén Gergye Krisztián Aukció című előadása kapta a Monodíjat.

Aukció - Gergye Krisztián

Gergye Krisztián: Aukció

Festészet – tánc – képrombolás.

Az előadás egy olyan, önmagában is érvényes, táncként és színházi jelenlétként értelmezhető fizikai tevékenységet helyez a figyelem középpontjába, amelynek további, végső célja egy képzőművészeti alkotás megvalósítása, ami élő képzőművészeti gesztussorként értelmezi a színpadi cselekményt.

Gergye Krisztián művészetére leginkább a képzőművészeti gondolkodásmód jellemző. Schiele, Bacon és Freud hommázsai jelentős előadásai voltak a magyarországi táncszcénának. Gergye nem tetszelegni vágyik a képzőművészi titulusban, pusztán az alkotás képzőművészeti irányú gesztusát emeli színpadra, hogy a táncművészet ne egy absztrakció mögé elbújó, bárhogyan értelmezhető gesztussor maradjon, hanem annak absztrakciója a képben magában legyen tetten érhető.

Az előadás során keletkező képzőművészeti alkotást az előadás végeztével azonnal „kiállításra“ és „eladásra“ bocsátjuk egy aukció keretében. Az aukció tétjét az adja, hogy azon késznek kikiáltott kép, amelyek nem talál gazdára azonnal megsemmisítődik. Ez a képromboló gesztus, a művészet iránti esetleges érdektelenségre adott azonnali reakcióként, a mű jelenben kifejtett hatását érzékelteti, illetve a jelenben feleslegesnek, haszontalannak ítélt művészet megsemmisülésének tragédiájával felhívjuk a figyelmet a néző, a művészetet „fogyasztó“ befogadó jelenlétének felelősségére.

A produkció előadója és rendező-koreográfusa Gergye Krisztián.

Aukció - Gergye Krisztián

Gergye Krisztián – rendező, koreográfus, kortárs táncművész, performer

Darmasisswa Ösztöndíjasként (1998) a tradicionális jávai táncok és a kortárs technikák ötvözéséből alakítja ki egyedi táncos formanyelvét. 2001-óta a kortárs táncélet jelentős szereplője, saját független társulatának művészeti vezetője. A 2008-2009-2010-es években megkapta a három legjelentősebb hazai táncos szakmai díjat: az Év alkotója, Harangozó Gyula-díj, Imre Zoltán-díj. A 2007/2008-as évadban a Bárka Színház társulatának tagja, 2008-tól 2013-ig a budapesti Nemzeti Színház társulatának tagja. 2013-tól szabadúszó alkotó. Alkotóműhelye a művészeti műfajok közötti párbeszéd lehetőségeit kutatja. Projekttársulatként hozza létre műfaj-független, de a kortárs táncművészetet mindig kiemelt pozícióban kezelő interdiszciplináris előadásait.

A közönség legközelebb május 23-án 19.30-kor láthatja Gergye Krisztiánt a Bethlen Téri Színházban. A Diskurzusművész(t)estek című akció-performance sorozatában havonta egy alkalommal, meghívott vendég előadóval fordítja ki négy sarkából szó szerint és átvitt értelemben is a Bethlen téri színházteret, improvizál, kommunikál, agitál, véleményt formál. Ez alkalommal az eddigi Diskurzusművész(t)estek vendégeivel – Bodor Johannával, Szalontay Tündével és Tóth Evelinnel - lép Gergye a színpadra.

Kapcsolódó:

>>> VI. Monotánc Fesztivál a Bethlen Téri Színházban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr477995571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása