7óra7

Hetedszer újra TESZT Temesváron

Hetedszer újra TESZT Temesváron

2014. 05. 16. | 7óra7

Irtás - Krisztik Csaba, Ostorházi Bernadett A multikulturalizmus és a kulturális párbeszéd jegyében született fesztiválon idén is a DKMT régió legjelentősebb előadásaival és színházi alkotóival ismerkedhetnek meg a látogatók. Az idei meghívott előadások, illetve a meghirdetett off-programok nagyrésze is valamilyen formában a múlt és múltfeldolgozás tematikájával igyekszik foglalkozni, ezzel is bekapcsolódva a régió aktuális színházi irányvonalába, hiszen egyre több hasonló témájú előadás kerül bemutatásra a kelet-európai színpadokon. Ebbe a tematikus kategóriába sorolható többek között a temesvári társulat utolsó bemutatója a Futótűz Radu-Alexandru Nica rendezésben, a temesvári nemzeti színház Egyszer volt Temesváron című előadása, a budapesti Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös előadása a Vörös a szintén budapesti Stúdió K Színház Európa, Európa című előadása, a Lapály az Állami Német Színház társulatának előadásában, a Forte Társulat és a budapesti Szkéné Színház közös előadása az Írtás a Pintér Béla rendezte Titkaink valamint az Újvidéki Színház Neoplantája Urbán András rendezésében. Ezek az előadások a közel- és távolmúlt történéseivel, az európai kultúra és a világtörténelem azon kérdéseivel foglalkoznak, melyekről nem, vagy csak nagyon ritkán beszélünk. Azokkal az emberekkel és történetekkel, amelyek a mát formálták, akiknek sorsa, emlékei, múlt és jelenkori életei egy olyan kort, helyzetet és világot idéznek, melynek nyomait ma is viseljük.

Az idei fesztivál másik különlegessége az a kulturális együttműködést célző kezdeményezés, melynek keretén belül a különböző nemzetiségű, kultúrájú és hátterű színházi alkotók együtt dolgozva a fesztivál ideje alatt új, kísérleti jellegű produkciókat hoznak létre. Ide kapcsolódnak Táborosi Margaréta és Baczó Tünde táncos-koreográfusok közös próbái, melyek mindenki számára ingyenesen látogatható, nyitott műhelyként működnek majd, a három alkalommal is megrendezésre kerülő Színházi Jam melynek keretén belül a vendégtársulatok egy egy tagjával kiegészülve a budapesti Titkos Társulat improvizációs előadásain vehetnek részt a színház látogatói, valamint az az elsősorban diákok számára meghirdetett nyitott próbafolyamat, mely négy kiváló színházi alkotó, Urbán András rendező, Iuliana Vîlsan díszlettervező, Kárpáti Péter dramaturg és Cári Tibor zeneszerző vezetésével a régió színház- és képzőművészeti egyetemeiről érkező diákoknak kínál lehetőséget a közös munkára. A műhely témája az éppen 500 éve Temesváron kivégzett Dózsa György alakja, így ez is szervesen illeszkedik a fesztivál meghirdetett tematikájához. A közös munka eredményét a fesztivál végén különálló „előadásként” tekinthetik meg majd az érdeklődők.

Titkaink - Pintér Béla, Szamosi Zsófia A fesztivál kísérőprogramjai is színes és tartalmas kikapcsolódást ígérnek. Már az első napon kiállításmegnyitóra várjuk az érdeklődőket, hiszen négy év után, „új padlót” kap a színház emeleti előcsarnoka, a fesztivál idei témájára beérkezett képzőművészeti alkotásokból. Esténként, előadások után éjféli koncertekre kerül sor, melynek meghívottjai Cári Tibor, Mezei Szilárd, Ökrös Csaba, valamint a szerbiai Secret Man, Bakos & Jovančić és (Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter) ...And Friends sokszínű zenei kikapcsolódást ígérnek. A multikulturalizmus jegyében született kiadvány, a Határutak könyvbemutatójára is a találkozó keretén belül kerül sor. A többnyelvű kiadvány ötlete a TESZT jellegéből és irányultságából született, vagyis abból a gondolatból, hogy a fesztiválon részt vevő országok színházait, alkotóit és színházi kultúráját mutassa be, állítsa dialogikus viszonyba egymással.

Az idei fesztivál egy másik hasznos újdonsága, hogy az idén minden előadást két nyelvre, románra és angolra is fordítunk. Az előadásokra jegyek és bérletek is válthatók, három különböző árkategóriában és előadás-csomagban, 150, 100 és 50 ron értékben, hogy mindenki kedvére válogathasson az idei Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó programjai közül.

További információk, képek, leírások és videók a fesztivál honlapján a www.teszt.ro címen találhatóak.

Kapcsolódó:

>>> TESZT hetedszer a temesvári magyar színházban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657995527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása