7óra7

Film, színház, vágylisták – STEREO Akt premierje a Trafóban

Film, színház, vágylisták – STEREO Akt premierje a Trafóban

2014. 05. 22. | 7óra7

STEREO Akt: Felülről az ibolyát - plakát Világszerte több millió ember vezet listát olyan vágyairól, amelyeket teljesíteni szeretne, mielőtt meghal. Sellővé vagy balerinává válni, lefutni a maratont, bűvészmutatványt végrehajtani, kívülről látni magunkat. Többek közt ezek a vágyak is megelevenednek a STEREO Akt május végi premierjén, elgondolkodtató és szokatlan köntösben. Boross Martin alkotóműhelyének Felülről az Ibolyát című, a TITÁNium-projekt keretében készülő produkciója színházi és filmes eszközök sajátos összekapcsolásával jeleníti meg két fiatal, Tamara és Imre bakancslistáján szereplő kívánságait. A május 29-én és 30-án bemutatásra kerülő darab nem klasszikus értelemben vett színházi előadás, sokkal inkább kevert műfajú, interaktív vágylista-performansz és videóinstalláció. Tavaszzáró közös vágyakozás a Trafóban.

A Felülről az ibolyát olyan kevert műfajú előadás, amelyben a résztvevők a teremtés, az elmúlás és a bizonytalan küldetéstudat kérdéseivel szembesülnek – úgy, ahogy a vágyálmainkban szeretnénk látni. És úgy is, ahogy még álmunkban sem szeretnénk. A „filmszínházi” esemény szerves része egy dinamikus videó-installáció, amely sokszor a valóságtól elrugaszkodott módon idéz meg tipikus vágyképeket, s az azokba belehelyezkedő szereplőket. Az alkotók a mediatizált világ emberének vágyai, céljai és motivációi mélyére néznek, és ezen keresztül sarkallják a résztvevőket, hogy átgondolják saját életüket.

Boross Martin eddigi rendezéseihez hasonlóan a Felülről az Ibolyát sem szokványos színházi térben játszódik. Ezúttal olyan helyszínt teremt, amit egyszerre értelmezhetünk magánlakásként filmstúdióként. A játéktér egy háromosztatú kivetítő előtt rajzolódik ki, amelyen folyamatos vetítés reflektál majd a „színpadon” történtekre. Ez a kettős tér segít majd megteremteni azt az álom-szerű hangulatot, ami megélhetővé teszi a megjelenített vágyképeket a nézők számára is.

A szereplők nem öltenek maszkot: civilként, vannak jelen a színpadon, saját nevükkel és saját, személyes vágyaikkal. A Felülről az Ibolyát kulisszái: egy félig színházi térbe kalauzolnak, a játéktérben pedig az önmagukat alakító szereplők hívják kalandozásra a közönséget. Aki május 29-én és 30-án a Trafóba látogat, az egyúttal saját életének díszletei mögé is betekinthet. A darab bekerült a Budapest Essentials fesztiválprogramjába is, koncepciója pedig díjat nyert a tavalyi Titánium Tehetségkutató Platform-on.

Felülről az ibolyát

A produkcióban színpadra lép Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre, Tóth Szabolcs és Schnábel Zita.

***

STEREO Akt

A STEREOAkt Rácz Anikó és Boross Martin alkotóműhelye, melyben producer és rendező közös munkájából születnek az előadások. Nem dolgoznak állandó társulattal, mivel mindig az adott produkció jellégéhez igazodva választják ki azokat a művészeket, akik aztán bekapcsolódnak a közös munkafolyamatba. A 2013-ban alakult rendhagyó felállású színházi-produkciós műhely azzal a céllal jött létre, hogy változatos, esemény-szemléletű művészeti kezdeményezéseket hozzon létre. Ez az eseményszemlélet az oka annak, hogy az adott produkció igényei szerint választják ki alkotótársaikat. A társulás nemcsak abban az értelemben nyitott, hogy mindig más professzionális előadók csatlakoznak hozzájuk, de abban is, hogy az előadások folytonos párbeszédet indukálnak a néző és az előadó között. Erre utal a STEREOAkt név is. A színház esemény, a néző résztvevő. A produkcióban pedig találkozik az alkotó fantáziavilága és a néző valósága – ezúttal a közös vágyak – teremtik meg ezt a kapcsot néző és alkotó között.

Boross Martin

Boross Martin 2011 óta négy esemény-szemléletű előadást rendezett, melyekben a közönség rendhagyó pozícionálásával és részvételével kísérletezett. Ezek az előadások formailag és tartalmilag is egészen mások: valósult már meg produkció labirintussá alakított egykori lakóházban (Pamlényi Pál Postás Panoptikum 2011), szakrális zsinagógatérben (Harminchatok és buszon is (Promenád Most a közönség vágyakon keresztül léphet be a dinamikus videóinstallációval dolgozó előadásba. A néző bevonásának lehetőségeivel kísérletezve, Boross Martin mind újabb és újabb eszköztár alkalmazásával feszegeti a színház határait. Ezt azonban sosem erőszakosan teszi – a nézőnek nem kell félnie a színészek inzultusaitól, saját döntése, hogy miként vesz részt a produkcióban. A figyelem is részvétel.

Boross Martin – rendező, dramaturg, előadóművész. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi dramaturg szakának elvégzése óta alkotóként és előadóként vesz részt független színházi produkciókban, valamint projekt-alapú, saját előadásokat készít alkalmi formációkkal - Dinamó Művház - Flórián Műhely: Pamlényi Pál Postás Panoptikum, Füge Produkció – STEREO Akt Akt: Harminchatok, Artus - Stereo Akt: Promenád. 2010 óta dolgozik az Artus – Goda Gábor társulata – alkotó-előadó tagjaként.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr897995473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása