7óra7

Miniszterelnök huszonötödször: A hatalom megfertőzi a lelket

Miniszterelnök huszonötödször: A hatalom megfertőzi a lelket

2014. 05. 26. | 7óra7

– Mi magunk is meglepődtünk azon, hogy ez ennyire érdekli a nézőket – meséli Hevér Gábor, aki Nagy-Britannia miniszterelnökét alakítja az előadásban. – Amikor először elolvastuk, elsősorban a vígjátéki elemeken nevettünk. Amikor elkezdtük csinálni, találtunk benne sok olyan dolgot, ami nagyon erősen utalt a mára, és nem gondoltuk, hogy azokon fognak nevetni az emberek. De érdekes módon ezeken is nagyon nevetnek. Játszottam már vígjátékban, de ilyen típusú társalgási komédiában soha. Azt sem tudtam, működik-e, most úgy tűnik, igen. Már csináltam pár olyan dolgot színpadon, amin nevetett több száz ember, de egy ilyen vígjátékot végig kézben tartani, ez elég különleges dolog. Azt tapasztaltam, hogy az amúgy elég jól megírt darab sikere igazából a ritmus kérdésén múlik.

Igenis, miniszterelnök úr! - Hevér Gábor, Alföldi Róbert

– Ért bennünket olyan vád, hogy túlzóan „aktualizáltuk” a darabot, pedig viszonylag kevés dolgot „fordítottunk” a hazai állapotokra, a nagyon mainak és áthallásosnak tűnő mondatok zöme is az angol szerzők szövege – mondja az előadás rendezője, Znamenák István. – Amikor végignéztem a darab alapjául szolgáló 1980-ban kezdődött tévésorozatot, a Yes Ministert és a Yes, Prime Ministert, megdöbbentem: minden egyes elhangzó mondat pontosan igaz mára és ide is – pedig az akkori Angliáról szól. Mégis mintha a reggeli lapokat olvasná az ember. Árulkodó dolog ez politikusainkról, akik a világot megpróbálják irányítani.

Znamenák István

Erre rímel a darab egyik szerzőjének, Jonathan Lynn-nek korábbi nyilatkozata: „Semmi sem változott, és semmi sem fog megváltozni soha” – mondta egy interjúban a politikai hatalom rendszerére utalva. „Mindig ugyanazok a politikusok alapszándékai. Talán először azért mennek politikusnak, hogy jót tegyenek, de a tapasztalataik és a kompromisszumok megváltoztatják őket, és a lelkük megfertőződik. Megváltoznak a nyomás alatt, azért kompromittálnak, hogy hatalomra jussanak, és hatalmon maradhassanak.”

Igenis, miniszterelnök úr! - Hevér Gábor, Némedi Árpád

Az Igenis, miniszterelnök úr! magyar változatában Hevér Gábor mellett Alföldi Róbert (Sir Humphrey Appleby, kabinetfőnök), Ficza István (Bernard Woolley, személyi titkár), Parti Nóra (Claire Sutton, politikai tanácsadó) és Némedi Árpád (Kumranisztán nagykövete) lép színpadra. A bemutató után így írt az előadásról Koltai Tamás az Élet és Irodalomban: „A pokolian szellemes darabban – és Znamenák István lefegyverzően elegáns rendezésében – minden köznapian ismerős, a kül- és belpolitikai problémák intonálása, megcsócsálása és manipulálása, és minden parabolikusan eltorzított, egészen az abszurdumig, hogy annál világosabb legyen az inkompetens, cinikus, korrupt, haszonelvű, velejéig immorális politizálás, amellyel szüntelenül találkozunk a közéletben. Több csillogó aforizmára lelünk, mint egy Molnár Ferencben.”

Az évadban utoljára június 9-én és 12-én este 8 órakor, illetve 13-án éjjel fél 11-kor látható az előadás az Átrium Film-Színházban. Ezzel a blokkal jut el a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház produkciója huszonötödik előadásáig, ami – független színházi munkáról lévén szó – különösen nagy öröm a színház és a társulat számára.

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. >>> Az előadásról további részletek a www.igenisminiszterelnokur.hu oldalon olvashatók. |

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr407995417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása