7óra7

„Egy nagy és fontos történet” – tantermi ötletek a Peer Gynthöz

„Egy nagy és fontos történet” – tantermi ötletek a Peer Gynthöz

2014. 06. 03. | 7óra7

A Magyartanárok Egyesületének tagjai tanítási segédleteket készítenek olyan előadásokhoz, amelyekre biztosan érdemes elmenni a diákokkal.|

Peer Gynt - Polgár Csaba, Kerekes Éva *A most bemutatandó színházi tananyag alapját jelentő előadástól, az Örkény Színház repertoárjáról lekerülő Peer Gynttől sajnos nemrég búcsút kellett vennünk. Szerencsére a tananyag a színház és az általa indított IRAM program jóvoltából már ősz óta segítette, hogy sok középiskolás felkészülten nézze, befogadhassa a világ drámairodalmának egyik legbonyolultabb darabját.*

A ráhangoló óra olyan pontról indít, ami a lehető legközelebb van a kamaszokhoz: az előadás egyik ikonikus pillanatát ábrázoló fotó inspirál a világ és az én, a vágyak és a valóság kapcsolatának megfogalmazására, kérdések feltevésére. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a gyerekek elvesszenek a cselekmény labirintusában, az előzetes tehermentesítést egy rejtvényszerű feladattal oldhatjuk meg. Az óra utolsó lépéseként a szöveg egy-két költői töredéke dolgoztatja meg a diákok vizuális fantáziáját.

A feldolgozó óra ezúttal talán irodalmibb a többi, szintén színházlátogatásokhoz kidolgozott reflektáló óránál. A romantikus világdrámákról tudjuk, hogy az előadhatóság határán lebegnek, hogy sokan szövegdrámaként, nem is teljesen színházi műfajként tekintenek rájuk. Az Örkény Színház sűrített költőiségű, mégis tisztán érthető, csodálatos előadása nagy teret engedne a színházi nyelvről szóló beszélgetésnek is, ám ez a tananyag most a híres hagymamonológ exponálására és az Ibsen-darab által felvetett egyéb kérdések megbeszélésére teszi a hangsúlyt. A Peer Gynt-öt szerencsére időről-időre előveszik a színházak, ezért – reméljük – a jövőben újabb háttéranyagok is születnek hozzá, ahogy más előadásokhoz is. Addig pedig ajánljuk a meglevőket a kollégák és az érdeklődők figyelmébe.

Az Örkény Színház Peer Gynt előadásához kapcsolódó tanári segédanyag innen tölthető le.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr137995301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása