7óra7

Díjakat adtak át a Nemzeti évadzáró társulati ülésén

Díjakat adtak át a Nemzeti évadzáró társulati ülésén

2014. 06. 06. | 7óra7

Nemzeti Színház A Farkas-Ratkó-díjat Szatory Dávid, a Sinkovits Imre-díjat Trill Zsolt, a Szörényi Éva-díjat Tompos Kátya, a Németh Antal-díjat Kozma András dramaturg, a Kulissza-díjat Márton Éva, a Nemzeti Színház művészeti főtitkára vehette át.

A hagyomány szerint a Farkas-Ratkó-díjat minden második évben a Nemzeti Színház adja át. Az ezüst vándorgyűrűt az a 40 év alatti fiatal színész vagy színésznő kaphatja - a kollégák titkos szavazása alapján -, aki az adott évadban kiemelkedő alakítást nyújtott. Idén Szatory Dávid vehette át az elismerést - közölte a teátrum pénteken az MTI-vel.

A Nemzeti Színház négy új díjat alapított - a Sinkovits Imre-díjat, a Szörényi Éva-díjat, a Németh Antal-díjat és a Kulissza-díjat - amelyeket a társulat szavazatai alapján ítélnek oda. A Sinkovits Imréről, a nemzet színészéről elnevezett díjat az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és emellett a színházért is feladatot vállalt. Az elismerést idén Trill Zsoltnak ítélték oda.

A Szörényi Éva-díjat az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért is feladatot vállalt. A 2013/2014-es évadban a szavazatok alapján a díjat Tompos Kátya érdemelte ki.

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg. A kitüntetést ebben az évben a társulat Kozma András dramaturgnak ítélte oda.

Az idén alapított negyedik díj a Kulissza-díj, amelyet az előadások létrejötte érdekében dolgozó "háttérmunkatárs" kap meg: az elismerést Márton Éva, a színház művészeti főtitkára vehette át.

Az évadzáró társulati üléssel lezárult a Nemzeti 2013/2014-es évada, amelynek során 358 előadás került színre, ebből 49 vendégjáték volt, döntően vidéki és határon túli magyar színházakból. A Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 12 ország 14 színházának 22 előadása szerepelt a Nemzeti színpadán. Az előadások látogatottsága 83 százalékos volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr257995265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása