7óra7

Elhunyt Lőrincz Lajos koreográfus

Elhunyt Lőrincz Lajos koreográfus

2014. 06. 09. | 7óra7

1956-ban az Állami Székely Népi Együttes alapítói közé tartozott és több évtizeden át meghatározó egyénisége, 1990-1993 között igazgatója, művészeti vezetője volt annak a társulatnak, amely felkarolta és új minőségi formában dolgozta fel Erdély folklórkincseit. A kultúrát és a népművészetet a legmostohább időkben is méltósággal, szakmai alzattal és szikár kitartással szolgálta. Számos hazai és nemzetközi siker kovácsa volt, és számos szakmai elismerés övezte munkásságát. Az 1989-es változások után hatalmas energiával vetette bele magát a Maros Művészegyüttes művészi víziójának újrafogalmazásába; a romániai népi művészegyüttesek között az elsők közé tartozott, amelyik új alapokra helyezte a népi kultúra és a színpadi előadás viszonyát. Koreográfusként, táncosként közreműködött a színház előadásaiban is. Emlékezetes volt a Szép Ernő: Patika című darabja, amelyben színpadra is lépett Kovács Levente rendezésében, valamint a Hunyadi András rendezte A csikós, amelynek táncmestere volt.

Aktív pályafutását befejezve sok vidéki, főként korondi és szovátai műkedvelő társulatot támogatott.

Előadási kultúránk sokkal szegényebb lett volna nélküle.

Kegyelettel búcsúzunk tőle és ugyanakkor őszinte részvétünket fejezzük ki családtagjainak, lányának Lőrincz Ágnes kolléganőnknek – áll a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közleményében.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr507995249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása