7óra7

Jordán Adél: „Egyszerre kislány és nő”

Jordán Adél: „Egyszerre kislány és nő”

2014. 06. 10. | 7óra7

Felix ifjú író, aki a nagy áttörésre vár. Szakadatlanul dolgozik a nagy regényen, amely majd híressé teszi, ám a kiadók sorra visszautasítják őt. Doris, a magát modellnek valló fiatal nő a jég hátán is megél – illetve élne, ha hagynák. Ám az éjszaka közepén kiteszik a lakásából, ő pedig bekopog, hogy menedéket keressen Felixnél. Náluk ellentétesebb két embert nem hordott még a hátán a föld. Csupán egy percre van szükség, hogy egymás agyára menjenek. Ám mégis össze vannak kényszerülve egy pici garzonlakásba. Hát mindent megtesznek, hogy valahogy túléljék a helyzetet – áll az előadás szinopszisában.

***

*Az előadás próbája után az egyik főszereplő, Jordán Adél beszélt a produkcióról.*

Hogy kaptad meg a szerepet?

*Jordán Adél:* A rendező, Pelsőczy Réka szólt, hogy az Orlai Produkciós Iroda bemutatja a Bagoly és Cica című darabot és a női főszerepet nekem szánják. Nagyon örülök, hogy rám gondoltak.

Bagoly és Cica - Jordán Adél

Mik egy kétszemélyes darab kihívásai?

*Jordán Adél:* Először csinálok kétszemélyes darabot. Gőzerővel próbálunk, minden nap tíztől kettőig. Az egész előadás egy lakásban játszódik. Jelenleg nagyon részletesen boncolgatjuk a szituációkat, minden egyes helyzetnek és mondatnak az igazságát keressük. Ez egy nagyon mulatságos darab, ami veszélyes is lehet, ha csak kényelmesen, jó ritmusban mondjuk a poénokat. Azon dolgozunk, hogy a szituációkban életre keljenek az érzelmek és a poénok is. Azért folyik a munka kicsit lassabban és részletesebben, mert addig nem is megyünk tovább, amíg tényleg meg nem találjuk az adott helyzet igazságát, vagy valami színészileg és emberileg megfoghatót.

Honnan merítesz ihletet a szerep megformálásához? Láttad a filmet, amelyben Barbra Streisand játssza Doris szerepét?

*Jordán Adél:* Nem láttam a filmet. Most le is kopogom, de egyelőre ehhez a karakterhez nem is kell meríteni, mert ez „árad”. Úgy érzem, hogy ez a szerep nagyon jól áll nekem és jól esik csinálni is. Így nyár elején különösen jó próbálni ezt a darabot.

Miért különleges számodra ez a szerep?

*Jordán Adél:* Doris személyisége közel áll a szívemhez. Ez a lány esendő és bájos. Egy magányos nő aki csak sodródik az életében, egy igazi túlélő. Beleszeret Felixbe, nagy hévvel közeledik felé, és mindent megpróbál, hogy legyőzze a férfi ellenállását. Egyszerre kislány és nő is egyben. Nagyon összetett a karakter személyisége, ezért tud annyira hatással lenni a fiúra. Ezt szeretem benne, hogy ilyen sokrétű.

Bagoly és Cica - Szabó Kimmel Tamás, Jordán Adél

Szerinted Doris miért vonzódik annyira Félixhez?

*Jordán Adél:* Valamilyen módon – bár az egyik egy bagoly a másik egy cica – ugyanannyira zárkózottak, frusztráltak, félnek kimutatni az érzéseiket. Ebben nagyon hasonlóak. Nagyon erős testi vonzódás van közöttük. A másik részről pedig valamit meglát a lány ebben a fiúban, amit elkezd nyitogatni. Próbálja kimozdítani őt zárkózottságából. Szerintem pont ezt lehet szerelemnek hívni, amikor valamit meglátsz egy alak mögött és, az a valami reagál rád.

Te a Katona József Színházban vagy társulati tag, milyen érzés kikerülni ebből a közegből?

*Jordán Adél:* Mi pakoljuk ki a kellékeket és a díszleteket, és mi pakoljuk vissza is. Ilyet utoljára a főiskolán csináltam. Ebből a szempontból nagyon érdekes. Másrészről pedig a Jurányiban, olyan mintha tényleg egy gimnáziumban lennénk. Nagyon kellemesek, és jó hangulatúak a próbák.

Egy kétszemélyes darabnál nagyon fontos, hogy jó legyen az összhang, megértsétek egymást, és meglegyen a kémia. Nálatok ez hogy alakul?

*Jordán Adél:* Szerintem ez folyamatosan alakul. Nyilván az ember szemérmesen kezdi a próbákat. Ráadásul mi Tomival (Szabó Kimmel Tamás – szerk.) még nem is dolgoztunk együtt. Az eddigi tapasztalataim alapján, nagyon jó vele a közös munka. Hasonló a gondolkodásunk és addig tényleg nem megyünk tovább, amíg a számunkra vélt igazságot meg nem találjuk. Ez komoly összhangot ad. Az ember az elején szemérmes, mindenféle szempontból, pláne amikor férfi és női viszonyról van szó. De amikor azt látom, hogy a partneremben szakmailag is meg lehet bízni és elengedhetem magam, akkor tényleg vannak izgalmas és valóban megszületett, megtörtént, megélt pillanatok a színpadon.

Bagoly és Cica - Szabó Kimmel Tamás, Jordán Adél

Réka nem először rendez Téged. Milyen vele a munka?

*Jordán Adél:* Rékával egyszerűen fantasztikus dolgozni. Szerintem nagyon jó stílusa, ízlése van, szituációkban és szakmailag is jó szeme van. Nagyon szeretem benne, hogy amikor rendez akkor rajongó típus, igazán megszereti a színészeit. Számomra az egyik legfontosabb tényező, hogy a rendező, akivel dolgozom, az szeressen engem, bízzon bennem. Ha megvan ez a szeretet, akkor sokkal inkább el tudom engedni magam, lazán tudok dolgozni és ez Réka részéről abszolút adott. Imádom, ahogy sikongva nevet bizonyos poénoknál, és ahogy együtt él az egésszel. Ő egyáltalán nem az a fajta, aki feszültségből dolgozik. Itt pont az a lényeg, hogy mindenki érezze jól magát, nem csak mi, hanem a nézők is.

Kinek ajánlod a Bagoly és Cicát?

*Jordán Adél:* Az nézze meg ezt az előadást, aki volt már szerelmes, és félt attól, hogy a másik nem szereti. Vagy nagyon szeretett volna valakit megkapni. Vagy aki pont attól félt, hogy mi lesz, hogyha belemegy egy kapcsolatba. Csupa olyan emberi szituáció van a darabban, amelyeket mindannyian átélünk. Csak nyilván ez egy alaphelyzet, sokkal jobban felnagyítva magát az alapszituációt, hiszen két szélsőséges, felnagyított karakterről szól.

Kapcsolódó:

>>> Tavasz és nyár: hét premier az Orlai Produkciónál

>>> Pelsőczy Réka: Amit csinálok, én vagyok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557995239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása