7óra7

POSZT – Stenczer Béla: az utóbbi évek legjobb fesztiválja az idei

POSZT – Stenczer Béla: az utóbbi évek legjobb fesztiválja az idei

2014. 06. 10. | 7óra7

Stenczer Béla az MTI-nek kedden úgy fogalmazott, hogy minden szempontból az utóbbi évek legjobb fesztiválja az idei POSZT. "Az időjárás velünk van" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Pécs belvárosában ezrek hömpölyögnek az utcán délutántól késő estig, a hangulat fantasztikus.

Kiemelte, hogy a látogatókat gazdag kínálat várja. A tíznapos fesztivál versenyprogramján 13 előadás szerepel, az off-programok 35 helyszínen 187 eseményt kínálnak. Minden idősávban talál a fesztivál vendége valamit, ami érdekelheti: kiállítást, szakmai programot, felolvasószínházat, koncertet, esténként a versenyelőadások mellett 8-10 különböző program közül válogathat a közönség.

A programokról szólva elmondta, hogy a Kodály Központban tartott három koncert telt házzal ment, a közönség szerette - az off-programban is szereplő - klasszikus előadásokat és a fesztiválon megjelenő kiemelkedő színészegyéniségeket. Az egyetemi programok, vizsgaelőadások is zsúfolt házakkal zajlanak - tette hozzá.

Van néhány kevésbé látogatott esemény is, ám ezeknek a kisebb, a régióban kevésbé ismert színházaknak a megjelenése is fontos - vélekedett Stenczer Béla, hangsúlyozva, hogy a POSZT gyűjtőfesztivál, ahol minden színházi terület, köztük az alternatívok, a gyerekszínházak, a bábosok, a nemzetiségi, a kísérletező, a konzervatívabb színházak is megjelennek, céljuk, hogy mindenki kapjon teret.

A kiállítások közül kiemelte a Széchenyi téri plakátkiállítást, amelyen 94 társulatnak az előző évad bemutatóihoz készült mintegy négyszáz plakátja látható. Mint mondta, a kiállítás megjeleníti a POSZT filozófiáját is, hogy legyen mindenki részese a fesztiválnak.

Hozzáfűzte, hogy az idén a cirkuszművészet is erőteljesen megjelenik a POSZT-on. A 60 éves Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) kiemelt partnerként vesz részt a rendezvényen, és az eseményt záró gálaműsorban is újcirkuszi produkciókkal találkozhat a közönség.

A színes programkínálatból kiemelte a Villányi borvidéken, Palkonyán épült pinceszínházban látható előadást: a szombati zárónapon, a gála előtt Csákányi Eszter zenés estje várja a látogatókat.

A fesztivál költségvetéséről az ügyvezető elmondta: a POSZT indulásának napján jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján, hogy - a város 65 millió forintos támogatása és a miniszteri keretből megítélt 10 millió forint mellé - a pályázott 50 millió forint helyett 40 millió forintos NKA-támogatást kap a POSZT. Felidézte, hogy bár a pályázatukat korábban már kétszer jóváhagyták - utoljára május 6-án a kuratórium -, május végén a miniszter visszaadta megfontolásra. Így most fontos lenne számukra, hogy szponzorokat találjanak - tette hozzá Stenczer Béla.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr477995233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása