7óra7

Tizenötezren ünnepelték Richard Strausst az Operaházban

Tizenötezren ünnepelték Richard Strausst az Operaházban

2014. 06. 12. | 7óra7

Magyar Állami Opera A budapesti Operaház egyedülálló módon tisztelgett a 150 éve született Richard Strauss előtt. A tematikus Májusünnep sorozatot idén a Strauss-évfordulónak szentelték. A szerző hat nagyoperáját tűzték műsorra, köztük Az árnyék nélküli asszonyt amely Halász Péter főzeneigazgató vezényletével először hangzott fel Magyarországon.

A május 25-től több, mint két héten át tartó időszakban két-két alkalommal játszották a fesztiváldarabokat, amelyekben az Operaház vezető énekesei mellett nemzetközi hírű külföldi vendégművészek és dirigensek léptek fel. Ildikó Raimondi részvétele igazi szenzáció volt a fesztiválon. A magyar származású szoprán a bécsi Staatsoper tagja, nemzetközi színpadok keresett művésze, mégis első ízben énekelt a Magyar Állami Operaház színpadán.

Budapestre érkezett még többek közt a világ egyik leghíresebb basszistájaként számon tartott Kurt Rydl és a Strauss-specialista Ricarda Merbeth. A német énekesnő a fesztivál különleges koncerteseményének volt közreműködője, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - az Operaház együttese adott Strauss-hangversenyt.

A Strauss150 Fesztivál a nemzetközi zenei életben is páratlan eseménynek számított: Richard Strauss hat operájának felsorakoztatása igen ritka az operavilágban. A produkciókat Halász Péter, Pinchas Steinberg, Héja Domonkos, Jun Märkl, Günter Neuhold, Stefan Soltész vezényelték. Az előadások rendkívül pozítiv visszhangra találtak itthon és külföldön a kritikusok körében - tájékoztatta az MTI-t közleményében az Operaház.

Június 11-én, Richard Strauss születésének 150. évfordulóján avatták fel a szerző mellszobrát az Operaháznál. Még két hétig szabad téren, a Hajós utcai Szfinx-teraszon látható Kligl Sándor szobrászművész alkotása. Az ünnepélyes eseményen Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója kiemelte: "Az eseménysorozattal azonban nemcsak a szerzőre hívtuk fel a világ figyelmét, hanem arra is, hogy a budapesti Operaház művészgárdája óriási teljesítményekre képes."

A tematikus Májusünnepre jövőre Faust Fesztivált szerveznek. A 2015. május 15-én induló eseménysorozatra már most készülhetnek a nézők, a jegyek mellett június 30-ig kaphatók még bérletek az Operaház és az Erkel Színház előadásaira. Eddig 11 ezer bérletet adtak el az Erkel, 11 600-at az Andrássy úti dalszínház előadásaira. Az Operaházban 28, az Erkel Színházban 19 sorozatba gyűjtötték az opera- és a balettirodalom remekeit.

Vásárolhatók öt előadásból álló, felnőtteknek ajánlott bérletek, ám kínálnak olcsóbb, négy és három előadásból álló összeállításokat is. Sok a tematikus bérlet, akár konkrét napokra szóló, de akár kedvenc szerzők szerinti válogatásban (Verdi-bérlet, Puccini-bérlet és Wagner-Strauss-bérlet). Az érdeklődők választhatnak bemutatókra szóló összeállítást is a 25 bemutatót kínáló évadra. A tánc szerelmesei három, csak balettből álló sorozatból is csemegézhetnek, míg a koncertrajongóknak szintén három, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának estjeire szóló hangversenybérleteket ajánlják.

Kapcsolódó:

>>> Richard Strauss-fesztivál: hat operát tűz műsorra az Operaház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr477995207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása