7óra7

Múzeumok éjszakája – Shakespeare a Margitszigeten

Múzeumok éjszakája – Shakespeare a Margitszigeten

2014. 06. 19. | 7óra7

Margitszigeti víztorony A Szabad Tér Színház, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) közös kiállítása a Budapesti Nyári Fesztivál keretében látható, megnyitóját pénteken este 19 órakor tartják és a tárlat szeptemberig látogatható.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad megnyitásának első esztendeiben Németh Antal Shakespeare erdőben játszódó műveit tűzte műsorra, így előadásuk az évszázados fákkal övezett nyári játszóhelyen különleges élményt kínált a magyar és a külföldi közönség számára.

William Shakespeare születésének 450. évfordulóján elsősorban ezeket a különleges előadásokat idézik fel a kiállításon. Az összeállítás felöleli a Szentivánéji álom (1938, 1939, 1941, 1949-1955), az Ahogy tetszik (1938) és A vihar (1939) előadásának fényképeit, amelyeket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet őriz. A felvételek nemcsak a színháztörténeti eseményeket illusztrálják, a magyar fotótörténetnek is értékes darabjai - olvasható az OSZMI közleményében.

A Szentivánéji álom című vígjátékot 1941-ben is műsorra tűzték, majd a Margitszigeti Szabadtéri Színpad újranyitásától, 1949-től 1955-ig állandó repertoárdarab lett. Ezt az előadást Major Tamás rendezte, a főszerepeket a Nemzeti Színház vezetői művészei alakították.

A Shakespeare a szigeten című tárlat fotográfiáin a 20. század első felének jelentős magyar színházművészei tűnnek fel: Ferrari Violetta, Gábor Miklós, Jávor Pál, Lehotay Árpád, Lukács Margit, Kállai Ferenc, Kálmán György, Ladányi Ferenc, Lakatos Gabriella, Makláry János, Makláry Zoltán, Major Tamás, Mészáros Ági, Olty Magda, Rajz János, Sinkovits Imre, Somogyi Erzsi, Szabó Sándor, Szeleczky Zita, Szörényi Éva, Tompa Sándor és Ungvári László. A kiállítás kurátorai Csiszár Mirella és Gajdó Tamás, az OSZMI munkatársai.

Az új kiállítással egy időben látható lesz a Víztorony kerengőjében a tavalyi kiállítás is, amely a Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetét mutatja be 1938 és 1943 között.

Június 21-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján a víztorony kilátó és a kiállítások hajnal 2 óráig tartanak nyitva.

Kapcsolódó:

>>> Shakespeare Fesztivál Margitszigeten

>>> "Színházi és zenei programok a Budapesti Nyári Fesztiválon":Színházi és zenei programok a Budapesti Nyári Fesztiválon

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397995131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása