7óra7

Nyári színházi esték a debreceni Nagyerdőben

Nyári színházi esték a debreceni Nagyerdőben

2014. 06. 27. | 7óra7

Kósa Lajos elmondta: európai uniós forrásból 304 millió forintos költséggel építették újjá a színpadot. A régi szabadtériből megmentették, de teljesen felújították az egykori öltözőépületet, míg teljesen új, ezer férőhelyes nézőteret alakítottak ki.

Kósa Lajos tájékoztatása szerint teljesen megújul a Nagyerdő parkerdei része: a stadion és a szabadtéri színpad után július végére készül el az egykori csónakázó tó helyén épülő mélygarázs, fölötte vízjátékkal, a felújított Békás-tó és környéke, valamint a Medgyessy-sétány.

Debrecen A termál gyógyszálló jelenleg folyó rekonstrukciójának befejezése után szeptemberben kezdődik a nagyerdei víztorony korszerűsítése és pályáznak a nagyerdei strand felújításához szükséges forrásokra is - tette hozzá Kósa Lajos.

Somogyi Béla (Fidesz), Debrecen kulturális alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a nyári színházi estéket először 1944-ben rendezték meg a városháza udvarán, majd néhány éve múlva a református gimnázium valamivel nagyobb udvarán tartották az előadásokat. A huszadik évadra méltó helyére kerül a nyári színházi programsorozat - jegyezte meg.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: június 15-én gálaműsorral avatják fel a Nagyerdei Szabadtéri Színpadot, június 17-től pedig ott rendezik meg a Debreceni Nyári Színházi Esték 20. évadát.

Emlékeztetett arra, hogy hatalmas erdei fenyők és kocsányos tölgyóriások között épült fel több mint hatvan évvel ezelőtt a Nagyerdő egyik legszebb részén a szabadtéri színpad. Avató ünnepségén, 1950. június 10-én Kodály Zoltán Székelyfonó című művét játszották. A nagyszabású előadásra Menyhárt József festőművész tervezte a díszletet: egy stilizált székely szőttest és székelykaput. A nagysikerű előadáson, amelyet Csenki Imre rendezett, maga Kodály Zoltán is részt vett.

Az azóta eltelt évtizedekben a Nagyerdei Szabadtéri Színpad szerves részévé vált a debreceniek kulturális életének. Generációk sora szórakozott ott egészen az új évezred elejéig. Az ezredfordulóra azonban annyira leromlott a szabadtéri színpad állaga, hogy be kellett zárni - ismertette az előzményeket Bódor Edit.

Hozzátette: az új Nagyerdei Szabadtéri Színpad avató gálaműsorán fellép Debrecen örökös dívája, Kállay Bori lányával, Fonyó Barbarával, az operaénekes Balczó Péter, valamint Magyar Attila és Hajdu Steve színészek. Részletet hangzanak el a Székelyfonóból, valamint a Csokonai Nemzeti Színház és az Ady Endre Gimnázium diákjainak előadásában a Légy jó mindhalálig musicalből. Fellép a Debreceni Népi Együttes és a Valcer Táncstúdió is, vendég lesz Szinetár Dóra és Angyal András, Zséda, Caramel és nem utolsó sorban a Dolly Roll.

A Debreceni Nyári Színházi Esték 20. évadának repertoárjában idén összesen tizenhat produkció szerepel a legkülönbözőbb műfajokban: lesz krimi, bohózat, zenés vígjáték, mesemusical és operett. Fellép mások mellett Udvaros Dorottya, Oroszlán Szonja, Détár Enikő, Nagy Sándor, Hujber Ferenc vagy a L'art pour l'art társulata - sorolta a művészeket Bódor Edit.

>>> A Debreceni Nyári Színházi Esték műsora a 7 óra 7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617995387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása