7óra7

A Centrál Színház privatizációjáról döntött a testület

A Centrál Színház privatizációjáról döntött a testület

2014. 06. 30. | 7óra7

A közgyűlés hétfői ülésén az erre vonatkozó előterjesztést 22 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

Centrál Színház Az előterjesztés szerint a nyílt pályázatot lebonyolító Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vagyonértékelése alapján a főváros kizárólagos tulajdonában lévő Centrál Színház Nonprofit Kft. vételára minimum 192 millió forint. A vevő a vételár 30 százalékát az adásvételi szerződés aláírásakor köteles megfizetni, a fennmaradó részt pedig halasztott fizetéssel, 5 év alatt egyenlő részletekben.

Az ingatlanok együttes irányadó bérleti díja havonta mintegy 6,7 millió forint plusz áfa, a bérlet időtartama 10 év, amely alatt a bérlőt terheli az épületegyüttes karbantartási és minden egyéb üzemeltetési költsége.

A pályázati felhívás megjelentetésének határideje augusztus 31. Eredményes pályázati eljárás esetén a nyertes pályázóval megkötendő szerződéseket november 30-ig kell a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszteni. A hasznosítás kezdete legkorábban 2015. január 1. lehet.

A javaslat az ingatlanok bérbeadásával biztosítja az eddigi kulturális (színházi) funkciók megtartását. Ennek megfelelően a pályázat feltétele, hogy az ajánlat 10 éves kulturális, művészeti programot tartalmazzon. E feladatok ellátására az önkormányzat közszolgáltatási szerződést köt a nyertes pályázóval.

A színházi működés garanciájaként szolgál a 10 évre szóló visszavásárlási jog kikötése arra az esetre, ha a vevő nem szerződésszerűen teljesíti kötelezettségeit és a vevő vállalása, hogy 10 évig nem ruházza át és nem terheli meg az üzletrészt.

A követelmények között van a jelenlegi ügyvezető megbízásának fenntartása mandátuma lejártáig, vállalás a jelenlegi repertoár továbbjátszására, a művészeti profil és a kiemelt minősítéshez szükséges feltételek megtartása és a teátrum két játszóhelyén a folyamatos színházszerű működés biztosítása.

A pályázat kiírásának lehetősége azért merült fel, mert a Centrál Színházat vezető Puskás Tamás - akinek igazgatói mandátuma 2016. január 31-ig szól - ajánlatot tett a színházat működtető kft. megvételére és a társaság által használt ingatlanok bérbevételére.

Az előterjesztés szerint az önkormányzat megvizsgálta annak a lehetőségét, hogy egyes színházak esetében az üzletrész értékesítésével és bérleti konstrukció kialakításával létrejöjjön egy önálló, a fővárosi költségvetést nem terhelő működési struktúra, amely új modellként szolgálhat a fővárosi színház-finanszírozás és -működtetés során.

Puskás Tamás Puskás Tamás arra a kérdésre, hogy miért döntött a kft. megvétele mellett, az MTI-nek azt mondta: ezt találja a Centrál Színház működése szempontjából a legperspektivikusabbnak. A Centrál Színház mérete, helye és műfaji jellegzetessége miatt is alkalmas arra, hogy a saját lábán álljon, és erre már gyakorlatilag a múltban is rákényszerült - tette hozzá.

Felidézte, hogy amikor 2003-ban átvette a színházat, akkor az még a 100 millió forintos veszteséggel működő Vidám Színpad volt. A színház konszolidációjával bízták meg, a fővárossal kötött egyezség szerint nem adtak több támogatást a színháznak, megoldást kellett találnia a helyzetre. Ezt a problémát az általa rendezett kész előadások repertoárba emelésével oldotta meg.

Kiemelte, hogy a színház a privatizáció után sem mondhat le az előadóművészeti törvényben foglalt közvetlen állami támogatásról és a TAO-támogatásról. Tisztán a jegybevételre alapozva nem lehet Magyarországon színházat működtetni, de a két támogatás meglétével már igen - fejtette ki.

"A színház működése tisztán szakmai térben és a magánérdek vezénylete alatt sokkal reményteljesebb" - mutatott rá, hozzátéve: a társulatban, a színház műfaji meghatározottságában nem lenne változás.

Tájékoztatása szerint a Centrál Színház esetében eddig is a jegybevétel és az utána elnyerhető - maximálisan kihasznált - TAO-támogatás jelentette a működés alapját. A fenntartói támogatási szerződést a privatizáció után felváltaná a közszolgáltatási szerződés: mivel a főváros szívében működő színház közfeladat-ellátása nem változik, a kiemelt színházak kategóriájában lévő teátrum államháztartásból kapott támogatási részének sem kellene változnia. A Centrál Színház 2014-ben 152 millió forint állami támogatást kapott.

Puskás Tamás felidézte: már többször jelezte az önkormányzatnak, hogy érdekelné a színház privatizációja. Hasonló tervvel állt elő 2003-ban is, de akkor nem volt érett a helyzet arra, hogy a magánosításról szó legyen, hiszen éppen akkor vásárolták vissza a Vidám Színpadot 1982 és 2002 között vezető Bodrogi Gyulától a tulajdonrészét. A magánosítás kérdése 2007-ben - második igazgatói ciklusa kezdetén - újra felmerült, és nem rajta múlt, hogy a terv elaludt. Legutóbbi ajánlatát idén májusban tette.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr857995057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása