7óra7

Bemutatták Ókovács Szilveszter zenekritika-kötetét

Bemutatták Ókovács Szilveszter zenekritika-kötetét

2014. 07. 03. | 7óra7

Ókovács Szilveszter a könyvbemutatón elmondta, hogy a Helikon gondozásában megjelent kötetben a kritikák javított kiadása olvasható. "Alkalmam volt kijavítani azokat a hibákat, amelyeket annak idején az idő szorítása és a mindenkori szerkesztőségi önkény végrehajtott" - fogalmazott a Magyar Állami Operaház főigazgatója a több mint 600 oldalas kötetről.

A könyvbemutatón bejelentették: a Fidelio, a Színház.hu és az Operaház jövő évadra kritikaíró pályázatot hirdet fiatal zene- és tánckritikusok számára. A 35 év alatti pályázóknak először egy próbakritikát kell írniuk az új évad első operaházi premierjéről, majd a továbbjutóknak egész szezonon át további elemző írásokat kell készíteniük, amelyeket a Fidelio és a Színház.hu is közöl, egyes írások pedig az Opera magazinban is megjelennek - magyarázta Ókovács Szilveszter.

Közönségszavazás és szakmai zsűri értékelése alapján minden hónapban jutalmazzák a legjobb kritikát, az egész pályázat győztese pedig tudósítóként elutazhat az Operaház társulatának 2015-ös japán turnéjára. A Fidelio különdíjat is kioszt, amelynek nyertese a 2015/16-os szezonban a portál állandó kritikusa lehet.

A könyvbemutatóval egybekötve beszélgetést tartottak a kritika általános szerepéről és a hazai kritikaírás kilátásairól Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, M. Tóth Géza rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője, Herner Dániel, a Színház.hu portál igazgatója, László Ferenc kritikus és Ókovács Szilveszter részvételével.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr487995041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása