7óra7

Látványos fordulatot vett a Szegedi Szabadtéri

Látványos fordulatot vett a Szegedi Szabadtéri

2014. 08. 07. | 7óra7

Szinte napra pontosan két hónappal a Zorba, a görög című nyitóelőadás előtt megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadának építése, miközben a nézőtér felállításának munkálatai már gőzerővel haladnak.

Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm tér

A Dóm térre szállított építési elemeknek csak a csőhossza közel 18ezer méter. A szerkezetek teljes súlya 140ezer kilogramm. A 936 négyzetméteres színpadnak közel 1000 tonna súlyt kell elbírnia.

Különlegesség a fesztivál életében az idei év – fogalmazott Herczeg Tamás igazgató. A Szegedi Szabadtéri Játékok történetének 83 esztendeje során a közönség soha nem vehetett részt ilyen körülmények közt – a Dóm téren a Fogadalmi templomnak háttal helyet foglalva - az előadásokon, noha már a játékok indulásakor, az 1930-as években is felmerült a gondolat, hogy ebben helyzetben játsszanak a téren. Húsz évvel ezelőtt azért az azóta is használt mobil lelátót választották, mert az bármilyen helyzetben felépíthető lehetőséget kínált.

Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm tér

A nézőtér megfordításával a fesztivál történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósul meg, amely később segíteni fogja a produkciók turnéztatását is – tudatta a színházi szakember.

Csaknem ezer négyzetméteres, vadonatúj, az eddiginél jóval többet tudó színpadot kap a fesztivál. A Németországból érkező színpadtechnikához hasonló Magyarországon legfeljebb egy-egy rendezvény erejéig volt látható. A kivitelező Layher Kft. már évtizedek óta foglalkozik rendezvénytechnikával, színpadaik piacvezető csúcstechnológiának számítanak.

Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm tér

Pár nap és a Dóm tér mellett található Rerrich Béla téri műszaki és művészeti kiszolgáló zóna infrastruktúrájának építését is megkezdik. A színészek az eddiginél modernebb, kulturáltabb körülmények közt készülhetnek a próbák és előadások előtt. Hamarosan, ha minden elkészült a fesztiválra, az érdeklődőknek is lehetőségük lesz megtekinteni a színpad és az öltözőrendszer újdonságait, hiszen műszaki bejárást szervez a menedzsment.

Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm tér

A közönség először július 4-én és 5-én, a fesztivál művészeti igazgatója, Harangozó Gyula rendezésében színre kerülő Zorba, a görög című táncmű alkalmával láthatja működés közben az új színpadtechnikát. Ebben a hónapban A Csárdáskirálynő operett, az Elfújta a szél musical, augusztusban a Háry János opera és a Mamma Mia! musical várja a Szegedre látogatókat.

>>> A Szegedi Szabadtéri Játékok műsora a 7 óra 7-en

Kapcsolódó:

>>> Nyilvános a szegedi Háry János szereposztása

>>> Családi kikapcsolódást kínáló műsor az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

>>> Mamma Mia! – olvasópróba a Madách Színházban

>>> Kihirdették a Mamma Mia! című musical szereposztását

>>> Plusz előadás a Mamma Mia!-ból a Szegedi Szabadtérin

>>> Mamma Mia! a Madách Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon

>>> A Csárdáskirálynő és Elfújta a szél – Szereposztást hirdetett a Szegedi Szabadtéri

>>> Mobil forgószínpad a Szegedi Szabadtéri Játékokra

>>> Megfordul a nézőtér – Műsort hirdetett 2014-re a Szegedi Szabadtéri Játékok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr707995631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása