7óra7

A Ludas – MaNNa premier Zsámbékon

A Ludas – MaNNa premier Zsámbékon

2014. 08. 15. | 7óra7

Új bemutató készül a MaNNa tehetséggondozó programja keretében a Zsámbéki Színházi Bázison. Az előadás készítése során az alkotók a klasszikus Lúdas Matyi történetből indultak ki, majd a színészek rögtönzései és Boronkay Soma írásai alapján megszületett egy mai magyar „nem-mese”.

A Ludas

Egy fiatal felnőtt története, akit édesanyja egyedül nevel, és próbálnak életben maradni a tönkrement családi gazdaság maradványain. Libáztak. Aztán libákat felvásároló cégcsoport kicsavarta a kezükből a megélhetést, a lehetőséget. A fiú dühös. Bosszút akar állni.

De kin áll bosszút a mi modern Matyink? A legelső emberen, aki útjába kerül, és feltételezhető róla, hogy ő szenvedései okozója? Vagy messzebb megy, keresi az összefüggéseket? Álruhát ölt, beférkőzik egy másik világba.

„Az egyik fontos kérdésünk, hogy ki bűnös és ki ártatlan egy ilyen világban, ami nem fekete-fehér és nincs mese díszlet. Kinek van igaza, és van-e egy oszthatatlan, egyértelmű igazság egy olyan országban, ahol élünk. Léteznek-e még hősök a 21. században?

Megpróbáljuk az eseményeket, és ezeket az archetipikus figurákat, mint Lúdas Matyi vagy Döbrögi, több oldalról megvizsgálni, és az ismert történet társadalmi hatásait is vizsgáljuk. A mai történet mellett előkerül a klasszikus mese és a bábok is.

Az előadás történetvezetésének alapja a klasszikus Fazekas művet követi, de lényeges, hogy A Ludas fikció. Ugyan nagyon sok valós sztori áll a hátterében, de összefüggéseiben és kontextusában teljesen a mi találmányunk. Bármilyen hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve” – mondja a készülő produkcióról a rendező, Tengely Gábor.

A Ludas – Kerkey Rita, Pál András

Az előadásban szerepet kap az a pár elhagyott liba is, akik magukra maradtak, és várnak. Talán a gazdájukat, a szüleiket, vagy csak valami változást. Tanúi lehetünk próbálkozásaiknak, hogy hogyan formálódnak közösségé, nőnek fel sajátos tudatlanságukban, szépen libasorban.

2013 nyarán Tengely Gábor rendezésében mutatta be a MaNNa Ravenhill: Állampolgári ismeretek című darabját, mely az elmúlt évad megkerülhetetlen ifjúsági előadásává vált – több szakmai fesztiválon is bekerült a versenyprogramba. Ivanics Tamás, az előadás főszereplője megkapta a legjobb színészi alakítás díját a VII. Kaposvári Biennálén.

2014-ben ugyanez a csapat állt újra össze, hogy most egy ízig-vérig magyar történetet vigyenek színre, saját írásaikból, improvizációikból összeállítva, ismét Tengely Gábor rendező vezetésével.

A Ludas – Nagy Mari, Mohácsi Norbert

A produkcióban színpadra lép Mohácsi Norbert, Nagy Mari, Kerkay Rita, Krajcsi Nikolett, Pál András, Bercsényi Péter, Fige Attila, Gergely Rozália, Ivanics Tamás, Viktor Balázs és Spiegl Anna.

A bemutató augusztus 18-án lesz a Zsámbéki Színházi Bázison. A premier után az előadás augusztusban további két alkalommal látható Zsámbékon: augusztus 19-én, kedden és 20-án, szerdán, este 8 órai kezdettel.

>>> A Zsámbéki Színházi Bázis műsora 7 óra 7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr497994845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása