7óra7

Elhunyt Bajor Imre

Elhunyt Bajor Imre

2014. 08. 22. | 7óra7

Bajor Imre Bajor Imre 1957. március 9-én született Budapesten. Pályáját az Állami Déryné Színházban kezdte, játszott vidéken, majd 1989-től a Játékszín színésze, majd szabadúszó lett.

Főbb színpadi szerepei: Beck (Zsolt: Erzsébetváros), Bill (Maugham: Örökké téged), dr. Spórum (Molnár: A jó tündér), Miska, a lovászfiú (Szirmai: Mágnás Miska

Számos filmben játszott epizódszerepet, országos sikert a kilencvenes években aratott kabarék fellépőjeként, illetve a Szomszédok című teleregény Oli nevű fodrászfiújaként ismerte és szerette meg a közönség.

Szerette a filmezést is, ő játszotta a főszerepet a harmincas évek két nagy sikerű filmvígjátékának új változatában, a Meseautóban (2000) és az Egy szoknya, egy nadrágban (2005). Tímár Péter 2004-es Le a fejjel! című produkciójában Hernádi Judit és Gálvölgyi János partnereként bolondozott.

A művész 1999-től rendszeres vendége volt az RTL Klub Heti Hetes című humoros műsorának. Az ezredfordulóra az ország egyik legnépszerűbb komikusa lett. Művészetét díjakkal is elismerték: 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át, 1999-ben Karinthy-gyűrűt kapott, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Szólólemeze jelent meg, több önálló esttel járta az országot.

Közismert sztár volt, magánélete nyitott könyv voltak a rajongók számára. Évekig élt együtt Hámori Eszter színésznővel, két gyermeke anyjával. Fellépései előtt egész életében lámpalázas volt, mert fontosnak tartotta, hogy minden este megnyerje a közönség szívét. A fellépés előtti stresszről így nyilatkozott: "Ha már nem lenne, akkor abba kéne hagynom a pályát".

A művész régóta szenvedett daganatos megbetegedésben - erősítette meg a művész haláláról szóló sajtóhíreket Hegedűs László, a család ügyvédje.

Bajor Imre egészsége 2011 elején megrendült, kórházba került, egy hónapig pihent, aztán visszatért a Heti hetesbe és a színpadra is. 2013-ban megint beteg lett, 2014 elején ismét kórházba került, kiderült, hogy agydaganata van. Kínába is elutazott gyógykezelésre, de végül nem tudták meggyógyítani.

2014. augusztus 6-án, szerdán 9 óra 45 perckor egy budapesti kórházban érte a halál, temetéséről később intézkednek.

***

*Horváth Ádám és Litkai Gergely méltatása*

Horváth Ádám azt mondta, minden napra, amikor együtt forgattak, szívesen emlékszik vissza. Felidézte, hogy Frajt Edit színésznő meghívására nézte meg a Hyppolit, a lakáj 200. előadását és abban látta Bajor Imrét.

"Ekkor határoztam el, hogy erre a színészre muszáj kitalálni egy figurát. Így született meg Oli úr, aki a maga furcsaságával együtt nagyon népszerű lett" - fogalmazott a Kossuth-díjas rendező.

Mint mondta, Bajor Imre ezzel a szereppel lett igazán népszerű és ismert. "Ezért kaptam tőle egy kazettát, amire az van ráírva, hogy második szülőapámnak örök szeretettel és hálával". Véleménye szerint Bajor Imre a munkán kívül inkább visszahúzódó ember volt, ezért is élt szívesebben vidéken, de nagyon szerette a társaságot, ilyenkor mindig ragyogott és jókedvű volt.

Litkai Gergely, a Dumaszínház főszerkesztője arról szólt, hogy sokat dolgozott együtt a Rádiókabaréban Bajor Imrével, aki nagyszerű komikus volt. "Több generáción áttekintve, hozzá hasonlót nehezen fognak találni" - hangsúlyozta.

Visszaemlékezett arra, hogy Bajor Imre mindig támogatta a fiatalabb pályatársakat, előadta írásaikat, segítette beilleszkedésüket. "A karrieremet kicsit neki is köszönhetem, szinte végigkísérte humorista pályafutásomat a kezdetektől" - fogalmazott Litkai Gergely. A Bajor Imre játszotta karakterek közül kiemelte Ede bácsit (Én, a Gyula meg a Tóth Ottó), Oli urat és a Falugyűlés tanárnőjét, amelyek "mind meghatározóak voltak" Bajor Imre pályafutásában.

***

Az MSZP mély megrendüléssel értesült Bajor Imre halálhíréről. "Olyan színészóriást veszítettünk el, akinek derűjére és páratlan humorára nagy szüksége lenne az országnak" - olvasható a párt Országos Központjának közleményében.

Az Együtt-PM Szövetség elnöksége közleményében azt írta: "kivételes tehetséggel és humorral megáldott színész volt, de ami ennél fontosabb: jó ember volt, és az is maradt a végsőkig."

***

Augusztus 22-én, pénteken vesznek végső búcsút Bajor Imrétől; a színművészt 15 órakor a Farkasréti temető Makovecz termében búcsúztatják.

Az RTL Klub keddi tájékoztatása szerint Bajor Imrét a Farkasréti temető 25-ös parcellájában, a művészparcellában helyezik örök nyugalomra.

A színészt, aki életének 58. évében, augusztus 6-án hunyt el, a televíziós csatorna saját halottjának tekinti.

***

Kerényi Miklós Gábor, Budapesti Operettszínház igazgatója beszédet mond Bajor Imre temetésén a Farkasréti temetőben

*Végső búcsút vettek Bajor Imre színművésztől: Sok száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Bajor Imre színművészt pénteken, a Farkasréti temetőben.*

Ő volt az, aki ha vicces akart lenni és poént mondott, volt egy pici szomorúság is a hangjában, olyan, ami semmivel össze nem keverhető - emlékezett a színészre Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója.

A rendező felidézte Bajor Imre nagy sikerű színpadi alakításait, köztük a Mágnás Miskát, amelyet Oszvald Marikával több mint kétszázszor játszott, mindig hatalmas közönségsikerrel. Kerényi kiemelte, hogy Bajor Imre az egyik pillanatban hihetetlen alázattal volt kollégái mellett, a másik pillanatban meg "elvitte a show-t".

"Mindig azt éreztem, hogy lélektől lélekig vagy, amit csinálsz, az neked nagyon fontos, és azzal fogsz meg, hogy vagy, létezel" - tette hozzá.

Személyes hangú beszédében Hernádi Judit színésznő közös szerepeik között felelevenítette a Lebegő fénybuborékot, vagy Bajor Imre olyan ismert alakításait, amelyet a Hyppolitban, a Meseautóban, az Egy szoknya, egy nadrágban, vagy a Mágnás Miskában nyújtott. Emellett megemlékezett több éves barátságukról, humoráról, jószívűségéről, emberi érdemeiről és a közönség szeretetéről.

Felidézte szállóigévé vállt mondatait, a "Csóközön"-t vagy az "Én, a Gyula meg az Ottó"-t és azt, hogy milyen nagy adomány, ha valaki képes megnevettetni másokat.

"Amikor betegeskedtél, sokan úgy gondoltuk, hogy talán ez is egy szerep, és majd amikor összemegy a függöny, kiállsz elé és meghajolsz. Hát összement a függöny, és te nem hajoltál meg, hanem köszönés nélkül elhagytad a színpadot. Nincs ez rendben, Imi" - mondta.

"Azt mondtad, ragaszkodsz hozzá, hogy a temetéseden szép idő legyen és telt ház. Imre, szép idő van és telt ház!" - idézte fel néhány héttel ezelőtti beszélgetésüket Gáti Oszkár színművész, majd egy Mika Waltari-idézettel búcsúzott.

Bajor Imrét sok százan kísérték utolsó útjára. Pályatársai és barátai között volt mások mellett Farkasházy Tivadar, Havas Henrik, Gálvölgyi János, Balázs Péter, Jáksó László, Oszvald Marika, Szacsvay László, Nemcsák Károly, Vágó István, Benedek Miklós, Kern András, Koós János, Csonka András, Oroszlán Szonja, Juszt László és Szilágyi János, a Száz Folk Celsius tagjai, valamint olyan ismert humoristák, mint Sas József, Bagi Iván, Nacsa Olivér, Bödőcs Tibor, és Selmeczi Tibor. A búcsúzók között volt Medgyessy Péter volt kormányfő, Kuncze Gábor, Horváth Csaba és Schmuck Andor politikus is.

Bajor Imre augusztus 6-án, 57 évesen hunyt el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657994875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása