7óra7

Nyolc bemutatót tervez az évadban a Katona József Színház

Nyolc bemutatót tervez az évadban a Katona József Színház

2014. 08. 25. | 7óra7

Máté Gábor igazgató a hétfői évadnyitó társulati ülés után újságíróknak elmondta: két egyetemista is a Katonában valósítja meg diplomarendezését. Első bemutatóként októberben Székely Kriszta rendezésében mutatják be a Petra von Kant című darabot, amely Rainer Werner Fassbinder műve alapján készül. Kovács D. Dániel pedig májusban Cukor Kreml címmel kortárs orosz szerzők műveiből készít előadást. Hozzátette: fontosnak tartják a fiatal rendezők bevonását a színház munkájába.

Kiemelte: M/S címmel Peter Weiss Marat/Sade című művét Dömötör András állítja színpadra a Kamrában, a bemutató október 16-án lesz.

Első nagyszínpadi bemutatóként Joël Pommerat író-rendező A két Korea újraegyesítése című, az emberi kapcsolatokról szóló darabját állítja színpadra Máté Gábor. Az előadást október 17-én, magyarországi bemutatóként láthatja a közönség. A rendező elmondta: a szerző két éve írta 9 szereplős művét, amelyben a színészek felváltva játszanak különböző szerepeket.

Az igazgató a bemutatók sorából kiemelte Goethe Faustját, amelynek mindkét részét - egymás utáni napokon - színre viszik április végén. A művet Schilling Árpád állítja színpadra, Mephistót Kulka János, Faustot Máté Gábor alakítja.

Elmondta: januári bemutatóval a nagyszínpadon Zsámbéki Gábor rendezi Brecht Kurázsi mama című darabját, Fullajtár Andrea főszereplésével. Hozzátette: Brecht kikerülhetetlen szerző, a mai durvuló világban nem árt, hogy ha egy éles, a társadalmi problémákra erőteljesen rávilágító Brecht-darabot mutatnak be.

A Kamrában Ascher Tamás rendezi Mike Leigh Abigail bulija című ötszereplős drámáját. Tavasszal Gothár Péter Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című darabját állítja színpadra.

Máté Gábor kiemelte: a Katona az előző évekhez hasonlóan idén is tervez programokat a Színházak éjszakáján, szeptember 20-án. Nyílt próbával, Sáry László zeneszerző új, saját módszerét bemutató sorozatának első darabjával, este pedig a Katona-népdalkör című produkcióval várják a nézőket.

Az igazgató elmondta: azt szeretné, hogy a Katona József Színház nyitottabb színház lenne, a színészek élőbb kapcsolatot alakítanának ki a nézőkkel, az előadások után az előcsarnokban találkozni, beszélgetni lehetne velük.

Szólt arról, hogy folytatják a színház több ezer fiatalt elérő ifjúsági programját. A Stúdió K Színházzal és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központtal közösen viszik színre első komplex színházi nevelési előadásukat, amelynek alapjául a Tizenkét dühös ember című film szolgál, az évad végi bemutatót Gigor Attila rendezi.

A Katona+ sorozata is folytatódik: a színház előcsarnokában továbbra is koncertekkel, felolvasóestekkel, vitaestekkel, gyerekprogramokkal és egyéb kulturális eseményekkel várják a nézőket.

Fényevők - Jordán Adél, Kocsis Gergely

Az évadnyitón kiosztották a Vastaps Alapítvány díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák. A legjobb rendezésért Ascher Tamás (Fényevők kapott elismerést. A díjazott színészek között van Szirtes Ági (Szép napok Borbély Alexandra (Ahol a farkas is jó Keresztes Tamás (A végítélet napja Jordán Adél (Fényevők) és Kocsis Gergely (Godot-ra várva A végítélet napja). Dinyés Dániel pedig Opera-beavató sorozatáért vehetett át különdíjat.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr847994799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása