7óra7

Operett – Gombrowicz-bemutató a Nemzeti Színházban

Operett – Gombrowicz-bemutató a Nemzeti Színházban

2014. 09. 05. | 7óra7

Az Operett című előadás bemutatója előtt a színház előcsarnokában kiállítás nyílik Királyok a cselédlépcsőn / Gombrowicz - groteszk a színházban címmel. Másnap pedig délelőtt 11 órára várják beszélgetésre a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében mindazokat, akiket érdekel Gombrowicz személye, munkássága és a színházi groteszk. Az előadók a téma ismert szakértői Belgrádtól Varsóig - olvasható a színház honlapján.

A színház nézőterének nyári átalakításakor két, egyenként hat személyes új páholyt alakítottak ki. Az idei évad első premierje előtt névadó ünnepségét is tartanak: a páholyok - nézők szavazatai alapján - a nemzet színészei, Sinkovits Imre és Bessenyei Ferenc nevét fogják viselni.

Operett

Mint az Operett című előadás ismertetőjében áll: Gombrowicz darabja az operett paródiája, egy igazi közép-kelet-európai abszurd. "Az operett monumentális idiotizmusa, mely a történelem monumentális pátoszával párosul, az operettmaszk, mely mögött az emberiség nevetséges, fájdalomtól eltorzult arca vérzik – ez lenne talán az Operett legjobb megvalósulása színpadon" – írta utolsó drámai alkotásáról a szerző. Witold Gombrowicz (1904–1969), a lengyel irodalom fenegyereke legjelentősebb színdarabjai között van az Esküvő és az Yvonne, burgundi hercegnő, melyek Magyarországon is ismertek.

Az Operett című produkcióban mások mellett Trill Zsolt, Incze József, Bánsági Ildikó, Szatory Dávid, Farkas Dénes, Reviczky Gábor, Mátyássy Bence, Varga József, Bakos-Kiss Gábor, Szűcs Nelli, Mészáros Tibor, Schnell Ádám, Fehér Tibor és Horváth Lajos Ottó szerepel. Az előadásban egyetemi hallgatók is játszanak, és az Óbudai Danubia Zenekar is közreműködik. A díszlet- és jelmeztervező Anita Magda Bojarska, a koreográfus Katona Gábor, a zene Piotr Salaber munkája.

Operett

A szintén Királyok a cselédlépcsőn / Gombrowicz - groteszk a színházban címmel meghirdetett szombati konferencia szervezője Király Nina, a Nemzeti Színház nemzetközi tanácsadója, moderátora Verebes Ernő, a színház fődramaturgja.

A konferencián hallható Pawel Dobrzycki látványtervezőnek, a Varsói Képzőművészeti Akadémia dékánjának vetítéssel egybekötött előadása a groteszkről, Nagyezsda Alekszandrovna Tarsisz, a Szentpétervári Színművészeti Akadémia professzora pedig Groteszk parton belül és kívül - Mejerhold és a mai színpad címmel tart előadást.

Milan Madjarev belgrádi kritikus Felfedezett színház: Gombrowicz-tól Nagy Józsefig a BITEF-en címmel szólal fel az eseményen, Pálfalvi Lajos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának lengyel szakos tanára Gombrowicz, posztkolonialista megközelítésben címmel tart előadást. Emellett Sebastian-Vlad Popa szerkesztő, színikritikus, a Bukaresti Tudományegyetem Bölcsészkarának tanára A modernitást követő egyik legnagyobb vállalkozás: a groteszk című előadását is meghallgathatják az érdeklődők.

A Nemzeti Színház szeptemberben három premierrel kezdi az évadot. Gombrowicz Operett című műve után szeptember 19-én Shakespeare Szentivánéji álom című darabját mutatják be, a David Doiashvili rendezte produkciót a nyáron a gyulai Shakespeare Fesztiválon már láthatta a közönség. Harmadik bemutatóként egy előadásban két egyfelvonásost játszanak, az első rész címe: Fekete ég - háborús előhang a második pedig Molnár Ferenc műve, A fehér felhő - mirákulum egy részben. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezi.

>>> A Nemzeti Színház műsora 7 óra 7-en

Kapcsolódó:

>>> Nemzeti Színház – Tizenhat bemutató a jövő évadban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr437994689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása