7óra7

„Reagálni kell az új valóságra” – évadnyitó a Kolibriben

„Reagálni kell az új valóságra” – évadnyitó a Kolibriben

2014. 09. 06. | 7óra7

A 23 éve indított Kolibri Fesztivál célja, hogy olyan szabadtéri és színházi produkciókat mutasson be, amelyek tartalmas szórakozást kínálnak, hűek Kemény Henrik vásári bábjátékos hagyományához, ugyanakkor számot adnak a báb- és utcai előadóművészet világtendenciáiról és minden korosztályt képesek megszólítani – olvasható a színház sajtóanyagában.

Ennek jegyében, a Jókai téren felállított színpadokon és a színházban zajló rendezvényre az ország minden tájáról fogadnak vendégfellépőket. Képviselteti magát a Ciróka Bábszínház, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Figurina Kisszínpad, a Hepp Trupp, a Ziránó Színház, a Kabóca Bábszínház, a Vojtina Bábszínház, a Báb-Szín-Tér, illetve a szlovákiai Árgyélus Színház. A Kolibri fúvósok mellett a Harmadik Figyelmeztetés színészzenekar is fellép. A színház bejáratánál pedig a Vitéz László Automata várja a gyerekeket. A programokat szakmai beszélgetés zárja, amelyet Szűcs Katalin Ágnes, kritikus vezet és átadják a fesztivál legjobb fellépőjének járó Michel Indali-díjat.

A színház tájékoztatása szerint este Történetek Kínából címmel a Sanghaji Bábakadémia szabadtéri produkcióját láthatja a közönség. A sanghaji akadémia parádés előadásában a közönség több tradicionális kínai történetet ismerhet meg, amelyek a kínai hagyományos bábtechnikák gazdag, sokszor akrobatikus elemeket sem nélkülöző világába is betekintést nyújtanak.

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

2014-ben immáron húsz éve emlékeznek meg Bors néni születésnapjáról a Kolibri Színházban. Az évforduló alkalmából kiállítást rendeznek és kerti mulatságot szerveznek szeptember 13-án szombaton, 15 órakor, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az ünnepséghez kapcsolódóan felhívást intéztek a nézőkhöz, melyben arra kérik őket, hogy a kolibriszinhaz@gmail.com emailcímre küldjenek olyan történeteket, rövid vagy akár hosszú élménybeszámolókat, amelyek a Bors néni előadáshoz fűződnek.

A rendezvényen megkoszorúzzák a 2011-ben elhunyt Kemény Henrik bábművésznek a színház homlokzatán elhelyezett emléktábláját.

*2014/2015-ös évad*

A Kolibri Színház az idei évadban négy bemutatót tervez: novemberben Selma Lagerlöf A Trollgyerek című művéből készül zenés előadás Novák János rendezésében, 2015 februárjában a színház művésze, Tóth József rendezi Oláh-Horváth Sári írásából a Háromnegyed és Holger Scober művét, az Apa Anya, Fiú, Lány című produkciót. Ezzel párhuzamosan készül Novák János rendezésében Selma Lagerlöf meséjéből A karácsonyi rózsa legendájából a harmadik bemutató, márciusban pedig Kuthy Ágnes viszi színre A medve, akit Vasárnapnak hívtak címmel Axel Hacke művét.

A Kolibri Színház a tavalyi évadban fejezett be két Európai Uniós gyermek-és ifjúsági színházi együttműködést, a Small size, Big Citizens és a Platform 11+ szervezői azonban új pályázatot nyújtottak be az Európai Unió Kreatív Európa programjára és elnyerték az Európai Bizottság támogatását.

„A következő négy évben a Small Size együttműködés megteremti a lehetőségét annak, hogy folytathassuk a legkisebbek számára megkezdett művészeti programunkat. Míg a Platform shift+ projekt - melynek 9 országból 11 partnerszervezete van, 10 színház és egy egyetem - módot ad arra, hogy továbbra is olyan előadásokat hozzunk létre, amelyek a kiskamaszokat érintő problémákról szólnak és megfelelnek a digitális kor új színházi kihívásainak” – fejtette ki Novák János.

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház „Partnereink véleménye szerint sürgős szükség van a színház aktív részvételére a digitális technológia területén ahhoz, hogy megértsék a célközönség igényeit. A mai fiatalok, az ún. digitális bennszülöttek, otthonosan mozognak a valódi és a virtuális világban egyaránt. A színháznak válaszolnia, reagálnia kell az »új valóságra«, hogy ily módon bővíthesse és megtarthassa meglévő közönségét, valamint előretekinthessen az új generáció felé” – nyilatkozta Novák János.

A Platform shift+ átfogó programja az együttműködés négy éve alatt 40 színházi produkciót hoz majd létre, újonnan kidolgozott koncepciók alapján, a digitális technológia bevonásával. A projekt végén Európa-szerte 10 kreatív fórum kínál majd képzési programokat és eszközöket ahhoz, hogy a program fenntarthatósága a jövőben is biztosítva legyen.

„A magyar kőszínházak és gyermekszínházak történetében egyedülálló ritkaság, hogy egy társulat egyszerre két ilyen kiemelkedő, nemzetközi érdeklődésre számot tartó programban vehet részt, és képviselheti a magyar kulturális hagyományokat és innovativitást Európa számos városában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Kolibri Színháznak adatott meg a lehetőség” – összegzett Novák János.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397994785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása