7óra7

„Nélküled nincs játék” – Évadnyitó a Krétakörnél

„Nélküled nincs játék” – Évadnyitó a Krétakörnél

2014. 09. 09. | 7óra7

2014-re azonban a magyar állam felmondta azokat a normákat, amelyek lehetővé tették a professzionális viszonyt alkotóműhelyünk és a felelős Minisztérium között.

A Krétakör támogatása mára értelmezhetetlen összegűvé vált, ezért nem kívánnak pályázni a felelős szervekhez mindaddig, amíg a politikai alapú pénzosztás az állami javak disztribúciójának az egyetlen stratégiája. Szakmai törekvéseikből és közéleti kiállásuk létjogosultságából továbbra sem engednek.

Alkotói függetlenségük záloga innentől kezdve az államtól történő anyagi függetlenedésük kérdése. Egyszóval: itt az ideje az önállóságnak. Ehhez újra utat kell törni, de ezúttal nem az adófizetők pénzével gazdálkodó állam, hanem a demokratikus elköteleződésű, a szájmagyarkodós, illiberális önégetéstől viszolygó többség felé – ezért indítják a támogatói kampányunkat, a Breaking independent spottal.

Krétakör

Ebben az évadban az alábbi projektekkel készül a Krétakör:

*Schilling Árpád: Lúzer*
A tavaszi A párt után Árpád összehívta alkotópartnereit, és a nyár folyamán addig dolgoztak az eredeti produkción, míg végül egy új előadás jött létre. Ezt fogják bemutatni október 5-én és 6-án a Trafóban – a korábban is résztvevő színészek mellett Láng Annamari és Vranik „Krizsó” Krisztián közreműködésével, valamint Schillinggel a színpadon. A Feketország hangulatát megidéző előadásra már kaphatók a jegyek a Trafó honlapján. További részletek szeptember 8-tól.

*Szabadiskola*
A demokrácia nem állapot, hanem gyakorlat. Ez a felismerés vezette a társulatot, amikor 2013-ban elindították oktatási programjukat, amelynek most a második évada fog elstartolni, a Goethe Intézettel együttműködésben. Az idei kurzus témája a lakhatási szegénység, hajléktalanság problémaköre lesz. A résztvevők érintettekkel és szakértőkkel való találkozásokon, előadásokon, játékokon és kutatómunkán keresztül mélyednek el a témában, valamint azt vizsgálják, milyen – főként vizuális művészeti – eszközökkel lehet beavatkozni, mások figyelmét felkelteni kortárs társadalmi problémák iránt.

A Krétakör oktatási programjának első évfolyama – összefoglaló

Az idei programra jelentkezni itt lehet.

*Közélet*
„A Humán Platform kezdeményezésében civil kampányt indít a Krétakör az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, mert Budapest a mi dolgunk” – írja közleményében a Krétakör. Számos civil szervezet összefogásával a héten elindítják a „5.Budapest” kampányt. A kampány célja egyrészt, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét, mennyire fontos részvételünk a közügyekben, másrészt pedig, be kívánja mutatni a politikusoknak mennyi kiváló szakmai javaslattal rendelkeznek a civil szervezetek, amelyek felhasználásával a döntéshozók jobbá tehetik a városlakók életét.

Ehhez kapcsolódóan a Krétakör saját politikai show-val készül a youtube-on, „+1” címmel. Szórakoztató politikai elemzés, budapesti ügyek úgy, ahogy máshol nem találkozhatunk velük, továbbá házi rajzfilmsorozat „Oligarchia” címmel.

Krétakör

A Krétakör támogatói oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr257994725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása