7óra7

Megkezdődött az évad a Thália Színházban – Az első bemutató A Hőstenor

Megkezdődött az évad a Thália Színházban – Az első bemutató A Hőstenor

2014. 09. 17. | 7óra7

Réthly Attila a színház szerdai évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: tavalyi rendezése, a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban sikere után a színház művészeti vezetése főrendezőnek kérte fel. Csatlakozott a színházban dolgozó csapathoz, Bereményi Géza igazgatóhoz, Csányi Sándor művészeti vezetőhöz és Hamvai Kornél irodalmi vezetőhöz.

A Hőstenor sajtótájékoztatója a Thália Színházban

"Úgy döntöttünk, hogy a színházat egy kicsit más irányba visszük, és megpróbálunk olyan tartalmasan szórakoztató Broadway-típusú színházat felépíteni, amely méltán számíthat a közönség, és reményeink szerint hosszú és kitartó munka után a szakma megbecsülésére" - fogalmazott a főrendező, aki már a tavalyi évad óta dolgozik a társulattal.

Kiemelte: a számok őket igazolják. A 2012/2013-as évadban, május 31-ig a fizető nézőszám 85 ezer volt, ez egy évvel később már 111 ezer 551, amely 23 százalékos növekedést jelent. A jegybevétel 176 millió 362 ezer forint volt, egy évvel később pedig ennél 34 százalékkal több. A 2012/2013-as évadban 429 előadást játszott a színház, a következő szezonban 489-et, a kötelező 300 előadást túl is teljesítve.

Réthly Attila elmondta: az ezt követő évadokban is olyan darabokat mutatnak be, amelyek számíthatnak a közönség érdeklődésére. Ide tartoznak a világirodalom elsőrangú vígjátékai, Broadway- és West End-sikerek, a századelő jól megírt francia vígjátékai, bohózatai, kelet-közép-európai fanyarabb humorú darabok, comédie noire-ok. Színre visznek romantikus, érzelmekre ható darabokat, és olyan műveket, amelyek egy-egy vezető színésznek jutalomjátékot jelentenek.

A Hőstenor sajtótájékoztatója a Thália Színházban

„A bemutatandó műveket elsősorban a huszadik század elejétől-közepétől válogatjuk, ha ésszerű, mai környezetre vagy nyelvre adaptálva, ebben is nagy segítségünkre van Hamvai Kornél” – tette hozzá.

Elmondta: szándékuk friss külföldi bemutatók gyors átvétele is, ha hívócímek, slágerszerzők indokolják, megkerülhetetlen problémákat vetnek fel, és színészeik számára megfelelőek.

A főrendező a Thália Színház saját, nagyszínpadi bemutatóit ismertette. Mint mondta, az évadot október 11-én Ken Ludwig A hőstenor című bohózata nyitja. Az előadásban Schell Judit, Molnár Piroska, Gubás Gabi, Szombathy Gyula, Vida Péter, Szervét Tibor, Tóth Eszter és Csányi Sándor játszik.

A rendező elmondta: az amerikai darab nem ismeretlen a magyar közönség számára, Botrány az operában címmel játszották. A clevelandi operaházban játszódó darabot a Thália Színház számára Hamvai Kornél fordította újra.

December 6-án egy cseh komédiát tűznek műsorra: Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című darabját Béres Attila állítja színpadra. A rendszerváltozás után Prágában játszódó lírai történet főbb szerepeiben Pindroch Csabát, Molnár Piroskát, Szombathy Gyulát és Szabó Győzőt láthatja a közönség.

Két szék között címmel 2015. február 28-án tartanak bemutatót. A múlt század elején játszódó történet Robert de Flers és Gaston Arman de Caillavet francia vígjátéka, amelyet Molnár Ferenc fordításában játszanak. A darabot Méhes László állítja színpadra. Réthly Attila kiemelte: a romantikus komédia igazi felfedezés, csemege, dacára annak, hogy már látható volt Magyarországon az 1900-as évek elején.

A bemutatók sora Stephen Sondheim Félúton a fórum felé című musicaljével folytatódik. A Plautus három darabjából született művet 2015. május 9-én tűzik műsorra, szintén Réthly Attila rendezésében. A rendező elmondta: a zenés darab szabad komédiázásra ad lehetőséget.

Az évad utolsó bemutatójaként Goda Krisztina rendezésében Terrence McNally Ketten egyedül című vígjátékát tűzik műsorra júniusban Schell Judit és Csányi Sándor főszereplésével. A színdarabból készült filmet Krumplirózsa címmel láthatta a közönség.

A főrendező elmondta: az idei évadban a társulathoz csatlakozik Szervét Tibor és Tamási Zoltán színművész, valamint Mózes András egyetemi hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr317994571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása