7óra7

Tompa Gábor Ionesco-rendezését mutatják be a Nottara Színházban

Tompa Gábor Ionesco-rendezését mutatják be a Nottara Színházban

2014. 09. 18. | 7óra7

„Egy világ végéhez érkeztünk: eltűnik a családtól örökölt kultúra, a könyvtárak, könyvek, festmények és bútorok. Az én korombeliek még generációkon át hátrahagyott kulturális örökséget kaptak. Nekem még vannak a dédszüleimtől örökölt könyveim, bútoraim és tárgyaim. Az iPhone-ok korában ezek a dolgok elvesztődnek. Az új lakó az én olvasatomban Csehov Cseresznyéskertjével rokon, amely a kultúra ezen formáinak eltűnéséről szól. Ez a tény elég aggasztó… Eltűnik az olvasáshoz, az igazi művészetekhez való kedv. Eltűnik az emberi lélek egyik dimenziója, újra fel kell tennünk magunknak a kérdést: mit keresünk itt, mit teszünk, honnan jövünk, és merre tartunk?” – nyilatkozta a darabválasztás kapcsán Tompa Gábor. Az előadás díszletét Helmut Stürmer jegyzi, jelmeztervező Corina Grămoșteanu, a főszerepet Francisco Alfonsín spanyol színész játssza.

Az előadás júliusi előbemutatója kapcsán George Banu így írt Az új lakóról: "Ionesco és Tompa/Stürmer előadása a bemutatott szituációnak parabolikus dimenziót kölcsönöz. Az új lakó egy utópista, aki szellemi törvények által irányított, alárendelt és ellenőrizhető világot képzel el. Az elbeszélés személyes értékén túlmenően a következtetés általános, emberi és forradalmi is egyben – a tervek összedőlnek, az eredmények pedig ellentmondásosak."

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr57994557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása