7óra7

„Meggyilkolási szövegösszefüggés” – tantermi ötletek a Vaknyugathoz

„Meggyilkolási szövegösszefüggés” – tantermi ötletek a Vaknyugathoz

2014. 09. 24. | 7óra7

A Magyartanárok Egyesületének tagjai tanítási segédleteket készítenek olyan előadásokhoz, amelyekre biztosan érdemes elmenni a diákokkal.|

*A fenegyerek hírében álló kortárs ír szerző 1994-es, néhány hónapig tartó ihletrohamban született drámái a kétezres évek elejére meghódították a világ színpadait. Az írországi Leenane-ben játszódó trilógia kegyetlen-groteszk történetei közül az egyik ezúttal az Átrium színpadán elevenedik meg, és úgy szegez sokkoló erkölcsi kérdést a közönségnek, hogy hol megnevettet, hol megdöbbent-összezavar, hol ismét csak megnevettet.*

A szerző annak idején még kamaszként fordított hátat a középfokú oktatásnak, mostanra viszont középiskolásokat tanító tanárok fontolgatják, hogy egy-egy darabját diákokkal együtt nézzék meg. És jó okuk van erre, hiszen Martin McDonagh olyan erkölcsi-egzisztenciális témákat dolgoz fel populáris, sőt bohózati hangvételben, amelyek biztosan átlépik a kamaszok ingerküszöbét, ezért a közös színházlátogatás nem egy unalmas kötelező programként, hanem szívet-lelket-gondolkodást megmozgató élményként maradhat meg az osztály közös emlékezetében.

Vaknyugat - Rétfalvi Tamás, Alföldi Róbert, Ficza István

A Kultúrbrigád honlapjáról letölthető tanári segédlet órán felhasználható feladatötleteket, információkat tartalmaz osztályfőnökök, etika- és drámatanárok, valamint magyar szakos tanárok számára. A diákok csoportmunkában készíthetnek álláspályázati kiírást, önkormányzati cselekvési tervet, fiktív interjút vagy minijelenetet a drámaszöveg megadott mondataira, de akár kockázhatnak is a darab kulcsmotívumaival. Magyarórán egy középkori moralitásból, illetve Goethe Faustjából kiemelt részletek alapján ébredhetnek rá a gyerekek, milyen nagy hagyományú műfaj modernkori újragondolását látták a színpadon. A szereplők mellbevágóan durva nyelvhasználatának vizsgálata elvezetheti őket ahhoz, hogy felmérjék az Isten/apa nélkül maradó, torz módon gyerekes és nevel(het)etlen figurák helyzetét: megértsék a Vaknyugat emberképét.

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház Vaknyugat előadásához kapcsolódó tanári segédanyag innen tölthető le.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr637994527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása