7óra7

Együttműködik a Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház

Együttműködik a Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház

2014. 10. 01. | 7óra7

A közös munkának köszönhetően a váci teátrum négy bemutatója a Nemzeti Színház közreműködésével valósul meg.
Vidnyánszky Attila Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója az együttműködést példátlannak nevezve emlékeztetett arra: a Nemzeti Színház alapfilozófiájához tartozik, hogy kinyissa kapuit, erősítse kapcsolatait a vidéki és a határon túli színházakkal. Az újfajta kezdeményezés jól illeszkedik a Nemzeti Színház új gyakornoki rendszerébe és a műhelymunkát fontosnak tartó gyakorlatába.

"A váci színházzal való közös munka remek lehetőséget biztosít, hogy a frissen végzett tehetséges művészek, rendezőgyakornokok kipróbálhassák magukat" - fogalmazott. Az együttműködés keretében Olt Tamás, Bakos-Kiss Gábor, Nagy Péter István és Tömő György rendez majd egy-egy darabot Vácon.

Vidnyánszky Attila megjegyezte azt is, hogy a produkciók a Nemzeti Színházban is helyet kaphatnak.

Kis Domonkos Márk, a váci teátrum igazgatója a négy bemutatóról kiemelte, hogy azok szerzői - kapcsolódva a Dunakanyar Színház által rendezett nyári V4 fesztiválhoz – a visegrádi országokból kerülnek ki. A premiersorozatot Olt Tamás Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora című ősbemutatója nyitja október 26-án, amelyet Slawomir Mrozek Özvegyek, Václav Havel Audiencia/Verniszázs és Michaela Zakutanská Single radicals című drámája követ.
Váci Dunakanyar Színház Szólt arról is, hogy a mindössze másfél éves intézmény célja magas színvonalú előadások létrehozása, amelyhez a mostani együttműködés jelentősen hozzájárul. Mint mondta, céljuk, hogy kiemelt kategóriájú színházzá váljanak, s reményeik szerint a jelenleg befogadó színházként működő teátrum a következő évadot önálló társulattal tudja kezdeni.

Az igazgató kitért arra is, hogy a most megkötött megállapodás részeként Földes László Hobó is rendszeres fellépő lesz Vácon, emellett a Nemzeti Színház művészei is fellépnek a városban.

Harrach Péter, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kultúra új bástyája épül Vácon. Úgy fogalmazott: Budapesten és vidéken újra kell éleszteni a közösségeket, ebben a kultúrának óriási szerepe van.

Fördős Attila polgármester jelentős előrelépésként értékelte az együttműködést.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr707994443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása