7óra7

A Boleroval és a Carmina Buranaval jubilál a Győri Balett

A Boleroval és a Carmina Buranaval jubilál a Győri Balett

2014. 10. 04. | 7óra7

Az ünnepi estének a Generációk címet adták. Kiss János, a Győri Balett igazgatója így indokolta a címválasztást: "Azért választottam ezt a címet, mert az alapítás óta generációk nőttek fel az együttesben és a nézőtéren. Az előadás két darabja a Bolero és a Carmina Burana, két emblematikus mű, hiszen ezekkel indult a társulat pályafutása, és talán ezeket táncoltuk a legtöbbször. Most újragondoljuk ezeket az alkotásokat, Lukács András személyében a bécsi Staatsoper kitűnő fiatal szólótáncosa és koreográfusa, valamint egy érett alkotó, Vámos György (Youri Vámos) készített koreográfiát.
Győri BalettNem múltidézésről van szó, Markó Iván alapító-igazgató darabjától eltérő, teljesen más koncepciók születtek. A 25 éves évfordulónkon elhatároztam, hogy nem kell mindig ünnepelni, aztán úgy gondoltam, hogy mégis szükség van rá. Most 35 évesek leszünk, és ezzel az egy bemutatóval köszöntjük a társulatot és a nézőket."

Az október 10-i győri premierre meghívást kaptak a társulat alapító tagjai, valamint a tánc- és színházi szakma neves képviselői, társintézmények igazgatói, táncelméleti szakemberek, újságírók, hogy együtt ünnepeljék az azóta is példa nélkül álló 1979-es végzős osztály társulatalapítását.

Lukács András a Bolero koreográfiáját eredetileg 2012-ben készítette a Wiener Staatsballett részére. Koreográfiája egy cselekmény nélküli darab, tíz-tíz női és férfi táncos hatalmas fekete szoknyában próbál egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni. A groteszk, szinte parodisztikus társastánci elemek és a modern tánc eszközeinek ötvözésével szeretett volna sajátos stílusú formanyelvet teremteni.

A Carmina Burana koreográfusának, Vámos Györgynek az volt a célja, hogy hangsúlyozottan egyszerű rendezői eszközökkel közvetítse azt a szuggesztív erőt, ami a zeneműben megjelenik.

A budapesti közönség 2014. október 22-én a MÜPA-ban tekintheti meg a Generációkat.

Kapcsolódó

>>> Két bemutatóval készül az évadra a Győri Balett

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167994403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása