7óra7

Karin Bergmann marad a Burgtheater vezetője

Karin Bergmann marad a Burgtheater vezetője

2014. 10. 14. | 7óra7

Josef Ostermayer közlése szerint a bizottság 29 jelölt anyagából egyhangúlag választotta Karin Bergmannt, aki 2019-ig tölti be majd a posztot.

A 61 éves színházi szakember a Burgtheater első női vezetője. Csaknem húsz éve dolgozik a színháznál. 1986-ban az akkori igazgató, Claus Peymann szóvivője volt. Kis kitérő után 1999-től Klaus Bachler igazgató mellett a színház helyettes vezetője lett. 2010-ben nyugdíjba vonult, de a kulturális miniszter hívására idén márciusban elvállalta a teátrum ideiglenes irányítását.
A német származású Bergmannt széleskörű tapasztalata miatt a színházi dolgozók és a színészek nagy része is támogatja.

Burgtheater

A pályázat kiírása Matthias Hartmann korábbi igazgató márciusban történt azonnali hatályú elbocsátása miatt vált szükségessé. A teátrum felügyelőtanácsa február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítás, valamint hűtlen kezelés gyanúját állapította meg a Burgtheaternél.

Az esetnek magyar színházi vonatkozása is volt, mivel a Nemzeti Színház a "kialakult bizonytalan helyzet miatt" még Hartmann menesztése előtt visszamondta szereplését a Burgtheater Magyarország Fesztiválján. A Krétakör társulata pedig a korábbi igazgató menesztését követően döntött úgy, hogy Korrupció című előadásával nem vesz részt rajta, mert erkölcsileg elfogadhatatlan lenne számukra a szereplés. Más magyar társulatok (a Forte, Pintér Béla és Társulata, a Szputnyik és a Katona József Színház) viszont úgy döntöttek, hogy részt vesznek a fesztiválon, mert nem kívánnak ítélkezni a hivatalos vizsgálatok lezárultáig.

A Burgtheater Ausztria nemzeti színházaként az ország legtekintélyesebb színháza. A hozzá tartozó intézményekkel (mint például az Akademietheater) együtt évente 430 ezer látogatója van, és 850 előadást tartanak.

Kapcsolódó

>>> A Krétakör sem vesz részt a Burgtheater fesztiválján

>>> Ítélkezni a hivatalos vizsgálatok lezárultáig nem szeretnénk

>>> Vidnyánszky híve a párbeszédnek, de revansot vesz a Burgtheateren

>>> Magyarország Fesztivál kezdődik a bécsi Burgtheater szervezésében

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr517994317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása